PROVJERA TOČNOSTI: nacisti su proizvodili sapun od židovskih tijela

Tijekom Prvoga svjetskog rata francuska propaganda je pokrenula glasine da Nijemci izrađuju sapun od ljudskih tijela. Ova se priča nastavila i u Drugom svjetskom ratu, kada su se slične glasine proširile o nacističkim logorima. Neki su ljudi vjerovali da su nacisti koristili masnoće iz tijela Židova za izradu sapuna.

Nikada nije postojao nikakav konkretan dokaz, kao što su otpremni zapisi ili dokazi iz tvornica, koji pokazuju da je sapun napravljen od ljudske masti. Nasuprot tome, imamo jasne dokaze da su nacisti svojim žrtvama uzimali predmete poput ljudske kose i zlatnih zuba i slali ih na druga mjesta za korištenje.

Čak su i visoki nacisti, poput Heinricha Himmlera, šefa SS-a, bili zabrinuti zbog ovih glasina o sapunu. Nacisti su svoje planove istrebljenja željeli zadržati u tajnosti. Kad je Himmler čuo da je američki rabin, Stephen Wise, spomenuo te glasine tisku u studenome 1942. g., napisao je pismo Heinrichu Mülleru, šefu Gestapoa. U pismu je izrazio zabrinutost i naredio Mülleru da osigura da sva tijela budu ili spaljena ili pokopana i da im se ništa drugo ne učini.

Iako se povjesničari uglavnom slažu da je priča o izradi sapuna od ljudskih tijela mit, neki preživjeli Holokausta pokazali su male plave i zelene sapune za koje su vjerovali da su napravljeni od židovske masti. Na njima je bilo utisnuto “RIF”, što su neki mislili da (u prijevodu) znači “čista židovska mast”. Međutim, istraživači su pokazali da je “RIF” zapravo kratica za Reich Industriefett. Testiranja provedena na ovim sapunima nisu otkrili ljudsku DNK. To znači da priče o sapunu napravljenom od ljudske masti nisu bile istinite – bile su samo glasine.

Sapun s otiskom RIF kojeg su preživjeli Holokausta donijeli u sinagogu u Košicama na prikladan pokop.
Sapun s otiskom RIF kojeg su preživjeli Holokausta donijeli u sinagogu u Košicama na prikladan pokop. Čuva se u USHMM.

Nacisti su učinili dovoljno užasnih stvari tijekom Holokausta. Ne moramo nastaviti vjerovati u neistinite priče.

Yehuda Bauer (1990.)

Pitanja za analizu

  1. Što je bila svrha širenja glasina o izradi sapuna od ljudske masti tijekom Prvoga i Drugoga svjetskog rata? Kako misliš da su te glasine utjecale na percepciju javnosti?
  2. Kako bi definirao/la pojam ‘propaganda’ i na koji način je ona korištena u tekstu? Pronađi konkretan primjer u tekstu koji pokazuje korištenje propagande.
  3. Zašto je Himmler, kao jedan od visokih nacista, bio zabrinut zbog glasina o sapunu? Što nam to govori o načinu na koji su nacisti htjeli prikazati svoje djelovanje?
  4. Kako bi protumačio/la razliku između glasina i dokaza u povijesnom kontekstu? Koje vrste dokaza povjesničari koriste kako bi potvrdili ili opovrgnuli povijesne događaje?
  5. Što možemo naučiti iz širenja mitova i glasina u povijesti? Koji su moderni primjeri gdje dezinformacije ili glasine imaju veliki utjecaj na društvo?
  6. S obzirom na nedostatak dokaza o izradi sapuna od ljudske masti, zašto misliš da su te glasine bile tako uvjerljive i trajne kroz vrijeme?
  7. Kako bi se ti osjećao/la da si čuo/la ovakve glasine tijekom rata? Što misliš, kakav je bio psihološki utjecaj ovakvih priča na ljude koji su živjeli u to vrijeme?
  8. Zašto je važno analizirati i razumjeti povijesne zablude i glasine poput ovih? Kako to doprinosi našem razumijevanju povijesti i ljudskog ponašanja?

Koliko je ova objava bila korisna?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena 5 / 5. Broj glasova: 1

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

Budući da vam je ovaj post bio koristan...

Pratite nas na društvenim mrežama!

Žao nam je što objava za vas nije korisna.

Dopustite da poboljšamo ovu objavu!

Kako ovu objavu možemo poboljšati?