Romul i Rem

Pronađena mitska pećina Romula i Rema

Arheologinja Irene Iacopi je početkom 2007. godine objavila da je ispod ostataka Augustove kuće na Palatinu otkrila mjesto gdje je legendarna vučica hranila Romula i Rema. Otkriće je ponovno potaklo rasprave o istinitosti legende ili njenih dijelova.

Istraživanjem Augustove kuće (Domus Livia) arheolozi su naletjeli na špilju duboku oko 8 metara i široku oko 7 metara u promjeru bogato ukrašenu mozaicima i školjkama. Prozvana je Lupercal (lat. lupa – vučica). Svećenici su u tom prostoru vjerojatno slavili svečanost Luperkalije. Ta se svečanost obično održavala između 13. i 15. veljače s ciljem pročišćenja grada, za zdravlje i plodnost.

Lupercal

U špilju je spuštena sonda s kamerom koja je fotografirala bogato ukrašene zidove s bijelim orlom u centru kupole. Bijelo orao je bio simbol Rimskog Carstva tijekom vladavine Augusta. Ulaz u špilju još uvijek nije pronađen.

Profesori Adriano La Regina, Fausto Zevi i Henner von Hesberg ne podržavaju teoriju da se radi o špilji Luperkaliji. Smatraju da je to mjesto vjerojatno nimfej (svetište nimfa) ili blagovaonica iz vremena Nerona.

Koliko je ova objava bila korisna?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena 0 / 5. Broj glasova: 0

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

Budući da vam je ovaj post bio koristan...

Pratite nas na društvenim mrežama!

Žao nam je što objava za vas nije korisna.

Dopustite da poboljšamo ovu objavu!

Kako ovu objavu možemo poboljšati?