Prijateljsko, zajedničko ili vršnjačko podučavanje: što je to i kako funkcionira?

Prijateljsko, uzajamno ili vršnjačko podučavanje je način učenja gdje učenici jedni drugima pomažu razumjeti lekcije umjesto da samo slušaju učitelja. Ova metoda se može koristiti u osnovnim i srednjim školama i ima mnoge prednosti i neke izazove.

Dobre stvari vršnjačkog podučavanja

Bolje razumijevanje: Kada nečemu podučavate prijatelja, morate to i sami razumjeti. To vam pomaže da bolje naučite gradivo jer ga morate objasniti na način koji ima smisla.

Poboljšane društvene vještine: rad s kolegama iz razreda na učenju može vam pomoći da postanete bolji komunikator. Uči vas kako pažljivo slušati, jasno objašnjavati stvari i biti strpljiv. To su važne vještine unutar i izvan učionice.

Privlačnije učenje: Učenje od prijatelja može biti zabavnije i zanimljivije. Kada učite sa svojim vršnjacima, možda će vam biti lakše obratiti pažnju i ostati motivirani jer to više liči na timski rad.

Osobni razvoj: Pomaganje drugima u učenju može učiniti da se osjećate samopouzdanije i odgovornije. Daje vam priliku da vježbate vještine vođenja i osjećate se ponosnim na ono što možete podučavati, a istovremeno pomažete onima koji bi mogli biti u nevolji.

Dodatna pomoć: Vršnjačko podučavanje omogućuje vam da dobijete više pomoći jedan na jedan. Ako ste zapeli u nečemu, prijatelj bi vam to mogao objasniti na način koji je lakše razumjeti, čineći učenje personaliziranijim.

Slabije strane vršnjačkog podučavanja

Potrebno je vrijeme za pripremanje: Za pripremanje vršnjačkog podučavanja potrebno je vrijeme i trud. “Učitelji” se moraju pobrinuti da svi znaju što im je činiti i moraju paziti na to kako se stvari odvijaju kako bi bili sigurni da svi uče.

Lako se omesti: Ponekad vam rad s prijateljima može lako omesti pozornost. Ako niste pažljivi, mogli biste početi razgovarati o drugim stvarima umjesto da se usredotočite na lekciju. Ili stalno gledati u Snap ili Tok.

A nekad vas prijatelji jednostavno živciraju...
A nekad vas prijatelji jednostavno živciraju…

Različite razine razumijevanja: Nisu svi učenici stručnjaci. Ponekad osoba koja poučava možda ne razumije u potpunosti temu i može je netočno objasniti. To bi moglo dovesti do zabune.

Ne sviđa se svima: Neki učenici možda nisu sigurni oko vršnjačkog podučavanja jer su navikli na tradicionalni način učenja od stvarnog učitelja. Mogli bi se brinuti da nije tako učinkovito.

Osjećaj nepravednosti: Ako vršnjačko podučavanje nije dobro organizirano, neki bi učenici uvijek mogli završiti kao učitelj ili učenik, što se može činiti nepravednim. Važno je da svi dobiju priliku i podučavati i učiti.

Zaključak

Prijateljsko, zajedničko ili vršnjačko podučavanje izvrstan je način učenja radeći zajedno sa svojim kolegama. Može učiniti učenje zanimljivijim, pomoći vam da bolje razumijete lekcije i izgradite važne društvene vještine. Ali također je važno ostati usredotočen i osigurati da svi uče na pravi način. Uz pravi pristup, vršnjačko podučavanje može biti zabavan i učinkovit način učenja u školi!

Koliko je ova objava bila korisna?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena 0 / 5. Broj glasova: 0

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

Budući da vam je ovaj post bio koristan...

Pratite nas na društvenim mrežama!

Žao nam je što objava za vas nije korisna.

Dopustite da poboljšamo ovu objavu!

Kako ovu objavu možemo poboljšati?