Pizza

Povijest pizze

Pizza je jedno od najpopularnijih jela na svijetu, ali jeste li se ikada zapitali odakle potječe i kako je postala tako omiljena? Krenimo na zanimljivo putovanje kroz povijest pizze i otkrijmo sve o ovom ukusnom jelu!

Iako pizza kakvu danas poznajemo potiče iz Italije, njeni korijeni sežu još u doba antičkog Rima. Rimljani su uživali u vrstama kruha koje su prekrivali raznim sastojcima. Ovi prvi oblici pizze nisu imali tijesto poput današnje pizze, ali su se ipak prilično razlikovali od običnog kruha. Je li moguće da se u Pompejima pekla prva pizza?

Tijekom srednjega vijeka, pizza je postajala sve popularnija na prostoru današnje Italije. Kraljevi i plemstvo uživali su u ovim jednostavnim jelima, a recepti su se prenosili s generacije na generaciju. U Napulju, koji je postao važno središte pizze, razvijene su prve verzije pizze sa sirom, rajčicom i začinima.

Veliki preokret u povijesti pizze dogodio se u 16. stoljeću kada je rajčica stigla u Europu iz Novog svijeta (Amerike). Iako su u početku ljudi mislili da su rajčice otrovne, uskoro su shvatili da su savršen dodatak pizzi. Rajčica je postala ključna sastavnica i promijenila način na koji se pizza priprema.

Jedna od najpoznatijih vrsta pizze, pizza Margherita, ima posebnu priču. Prema legendi, pizza Margherita je stvorena 1889. godine za kraljicu Margheritu od Italije. Kraljica je željela isprobati novo jelo i pizzu su pripremili s sastojcima u bojama talijanske zastave: crvena rajčica, bijeli sir i zeleni bosiljak. Tako je nastala pizza margherita (margarita)!

Margherita

Pizza se počela širiti izvan Italije zahvaljujući imigrantima koji su donosili svoje recepte u Sjedinjene Američke Države. U New Yorku i Chicagu su se pojavili prvi američki restorani s pizzom, i uskoro su pizza i njezine različite verzije postale popularne diljem svijeta.

Danas postoji mnogo različitih vrsta pizze. Od klasične napuljske pizze s tankim tijestom do guste i sočne Chicago, pizza se prilagođava različitim ukusima i preferencijama. Neki na pizzi vole ananas i nazvali su je Hawaii.

Hawaii pizza

Pitanja za analizu

  1. Što je pizza?
  2. Kako su se recepti pizze prenosili kroz povijest?
  3. Što je uzrokovalo popularnost pizze izvan Italije?
  4. Koje su boje talijanske zastave i kako su one predstavljene na pizzi Margherita?

Koliko je ova objava bila korisna?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena 0 / 5. Broj glasova: 0

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

Budući da vam je ovaj post bio koristan...

Pratite nas na društvenim mrežama!

Žao nam je što objava za vas nije korisna.

Dopustite da poboljšamo ovu objavu!

Kako ovu objavu možemo poboljšati?