Rocket

Početak željezničkog prometa

Parne lokomotive koriste se već više od 200 godina za prijevoz ljudi i robe. Prve lokomotive počele su se graditi krajem 18. stoljeća, a željeznički promet je krenuo u 19. stoljeću.

Ovo je skraćeni tekst za učenike osnovne škole. Opširniji tekst za učenike srednjih škola nalazi se na ovoj poveznici.

loko

Od tračnica do lokomotive

U Engleskoj je u početcima industrijske revolucije bilo važno brzo i pouzdano prevoziti raznovrsnu robu. Stoljećima su se za vuču koristile životinje poput konja, ali su loše ceste otežavale transport. Zbog toga su na neke ceste počeli postavljati prvo drvene daske, a potom i metalne tračnice po kojima su se kola lakše kretala. Tako je jedan konj mogao povući tonu ugljena 15 kilometara dnevno.

Prvi parni strojevi

Thomas Newcomen je 1712. godine napravio parni stroj za ispumpavanje vode iz rudnika. James Watt je kasnije unapredio ovaj stroj, a Richard Trevithick je napravio prvi parni stroj za vozila. Rudnici su nastavili ulagati u razvoj parnih lokomotiva, iako su one u početku bile teške, opasne i neefikasne.

Prva putnička vožnja

Godine 1825. George Stephenson je izgradio lokomotivu “Locomotion No. 1” i 27. rujna iste godine izveo prvu putničku vožnju. Lokomotiva je vukla 36 vagona sa ugljenom, brašnom, radnicima i putnicima, među kojima je bio i sam Stephenson. Vlak je vozio brzinom od 24 km/h, što je tada bila prava senzacija.

Locomotion No. 1
Locomotion No. 1

Iako je “Locomotion No. 1” uništena u eksploziji 1828. godine, Stephenson je nastavio proizvoditi nove lokomotive. Parne lokomotive postajale su sve brže i pouzdanije.

Rainhillska utrka

Godine 1829. u Engleskoj je organizirana utrka lokomotiva kako bi se odabrao najbolji model za željezničku prugu između Liverpoola i Manchestera. Lokomotiva “Rocket” je pobijedila, jer je ispunila sve zahtjeve – mogla je da povući teret brzinom od 20 km/h i dostići 48 km/h bez tereta. Ova utrka je postavila nove standarde za lokomotive.

Rocket
Rocket

Tijekom 1830-ih godina, željeznice su se gradile širom svijeta, a parne lokomotive su postajale sve efikasnije. Nakon Drugog svjetskog rata, parne lokomotive su polako zamijenjene dizel lokomotivama, ali se i dalje koriste u nekim dijelovima svijeta, uglavnom za industrijske svrhe.

Pitanja za analizu

  1. Koja je bila uloga parnih lokomotiva u industrijalizaciji Engleske?
  2. Zašto su se u Engleskoj, prije parnih lokomotiva, koristili konji za prijevoz robe?
  3. Tko je bio George Stephenson i zašto je bio važan za razvoj željeznice?
  4. Što je bila “Locomotion No. 1” i zašto je njena prva vožnja bila značajna?
  5. Koji su bili glavni izazovi u izradi ranih parnih lokomotiva?
  6. Što je Rainhillska utrka i zašto je bila važna za razvoj željeznica?

Koliko je ova objava bila korisna?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena 0 / 5. Broj glasova: 0

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

Budući da vam je ovaj post bio koristan...

Pratite nas na društvenim mrežama!

Žao nam je što objava za vas nije korisna.

Dopustite da poboljšamo ovu objavu!

Kako ovu objavu možemo poboljšati?