Razrušeno

Najkraći rat u povijesti

Britansko-zanzibarski rat vodio se između Velike Britanije i Sultanata Zanzibar između 9:00 i 9:38 27. kolovoza 1896. godine. Trajući samo 38 minuta, smatra se, barem prema Guinnessovoj knjizi rekorda, najkraćim ratom u svjetskoj povijesti. Na britanskoj strani prouzročio je samo jednu žrtvu, a na strani Zanzibara oko 300 mrtvih i 200 ozlijeđenih.

Pozadina sukoba

Rat je izbio kada je sultan Hamad ibn Thuwaini ibn Said, koji je surađivao s britanskom kolonijalnom upravom, umro 25. kolovoza, a njegov rođak Khalid ibn Barghash preuzeo je vlast nad Sultanatom u puču uz njemačku podršku. Međutim, Britanci su odredili Hamadovog i Khalidovog rođaka Hammuda ibn Muhammada ibn Saida kao svog dragovoljnog nasljednika, pa su predložili da Khalid abdicira. Zanzibar je bio strateški važna lokacija za Britance zbog svoje blizine trgovačkim putovima u Indijskom oceanu. Zanzibar je od 1890. bio britanski protektorat.

Khalid bin Barghash of Zanzibar
Khalid bin Barghash of Zanzibar

Izbijanje rata

Britanci su izdali ultimatum Khalidu bin Barghashu da odstupi i napusti palaču do jutra 27. kolovoza. Međutim, Khalid je odbio poslušati, i pripremajući se za sukob, zabarikadirao se u palači sa svojim pristalicama i utvrdio područje s malom topničkom baterijom i vojnicima. Raspolagao je s oko 2800 vojnika.

U 9:00 sati 27. kolovoza, nakon što je rok istekao bez ikakvog rješenja, britanske mornaričke snage usidrene u luci Zanzibar započele su bombardiranje palače. Britanske snage sastojale su se od tri krstarice, dvije topovnjače i desantne skupine kraljevskih marinaca i zanzibarskih vojnika odanih Hamoudu bin Mohammedu.

Britanski brodovi bombardiraju Zanzibar
Britanski brodovi bombardiraju Zanzibar

Britansko bombardiranje bilo je porazno. Za nekoliko minuta, palača je zapaljena, a zanzibarsko topništvo uništeno. Khalidove snage su brzo kapitulirale, a on je zatražio azil u njemačkom konzulatu.

Gubici su bili jako usmjereni prema zanzibarskoj strani, s oko 500 ubijenih ili ranjenih branitelja. Britanci su pretrpjeli samo jedan gubitak, podoficira koji je bio ozlijeđen.

Posljedice

Nakon kratkog sukoba, Britanci su postavili sultana Hamouda bin Mohammeda, koji je surađivao s njihovom kolonijalnom politikom. Britansko-zanzibarski rat primjer je ekstremne neravnoteže moći između kolonijalnih carstava i lokalnih vladara tijekom ovog doba. Također ilustrira do koje je mjere Britansko Carstvo bilo spremno ići kako bi zadržalo kontrolu nad svojim interesima u regiji.

Uništena palača nakon napada
Uništena palača nakon napada

Pitanja za analizu

  1. Koji su bili glavni uzroci Britansko-zanzibarskog rata? Razmotrite političke, ekonomske i strateške razloge.
  2. Koje interese je Britanija štitila u toj regiji?
  3. Zašto je Britansko-zanzibarski rat trajao samo 38 minuta? Koji faktori su pridonijeli tako brzom završetku?
  4. Kako je britanska vojna sila utjecala na ishod rata?
  5. Što nam ovaj rat govori o imperijalnim politikama i taktikama europskih kolonijalnih sila u 19. stoljeću?
  6. Kako bi se mogao promijeniti ishod rata da su zanzibarske snage imale moderniju vojnu opremu ili jaču međunarodnu podršku?
  7. Kako bi se povijesni događaji poput ovog mogli drugačije interpretirati iz perspektive zanzibarskog stanovništva nasuprot britanskoj perspektivi?

Koliko je ova objava bila korisna?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena 0 / 5. Broj glasova: 0

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

Budući da vam je ovaj post bio koristan...

Pratite nas na društvenim mrežama!

Žao nam je što objava za vas nije korisna.

Dopustite da poboljšamo ovu objavu!

Kako ovu objavu možemo poboljšati?