Mansa Musa

Najbogatija osoba u povijesti čovječanstva

Titula “najbogatije osobe u povijesti” često se pripisuje Mansi Musi, caru Malijskog carstva u zapadnoj Africi iz 14. stoljeća. Bogatstvo Manse Muse bilo je toliko ogromno da je postalo legendarno i teško ga je procijeniti u modernim okvirima. Njegovo bogatstvo temeljilo se na trgovini i porezu koje je prikupljalo njegovo carstvo i dijelom od rudnika zlata.

Mansa Musa vladao je od 1312. do 1337. godine i možda je najpoznatiji po svom hodočašću u Meku 1324. godine. Udaljenost od Timbuktua, gdje je živio, do Meke je oko 7000 kilometara. Tijekom tog putovanja, navodno je usput podijelio toliko zlata da je izazvao značajan ekonomski poremećaj u regijama kroz koje je prolazio, posebno u Kairu , gdje je zbog priljeva godinama padala vrijednost zlata. Njegova pratnja je uključivala: 100 slonova, 60 000 muškaraca i žena, 80 deva koje su nosile oko 21 000 kg zlata, 12 000 robova koji su nosili po 1,8 kg zlata.

Ucrtan je na Katalanski atlas, poznatu kartu svijeta iz 1375. g. Uz crteže stoji opis:

Ovaj crni gospodar zove se Musse Melly i vladar je zemlje crnoga naroda Gineva. Ovaj kralj je najbogatiji i najplemenitiji od svih ovih zemalja zbog obilja zlata koje se vadi iz njegovih zemalja.

Iako je nemoguće napraviti precizne procjene njegovog bogatstva zbog nedostatka pouzdanih ekonomskih podataka iz tog doba, neki povjesničari sugeriraju da je, prilagođeno inflaciji, bogatstvo Manse Muse moglo biti ekvivalent stotinama milijardi eura u današnjem novcu, možda i više od 400 milijardi eura. To bi ga stavilo daleko iznad najbogatijih pojedinaca u moderno doba.

Međutim, važno je napomenuti da su usporedbe kroz stoljeća složene i da su druge povijesne ličnosti poput Augusta Cezara, Akbara Velikog i Johna D. Rockefellera također imale golemo bogatstvo u svojim vremenima. Mansa Musa je i dalje najčešći kandidat za titulu najbogatije osobe u povijesti.

Sveučilište u Timbuktuu je u njegovo vrijeme upisivalo 25 000 studenata. Knjižnica je imala više od milijun knjiga.

Koliko je ova objava bila korisna?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena 0 / 5. Broj glasova: 0

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

Budući da vam je ovaj post bio koristan...

Pratite nas na društvenim mrežama!

Žao nam je što objava za vas nije korisna.

Dopustite da poboljšamo ovu objavu!

Kako ovu objavu možemo poboljšati?