Kharakhoto

Khara-Khoto – crni grad pustinje Gobi

U srcu pustinje Gobi, usred pomičnog pijeska i žarkog sunca, nekada je stajao grad poznat kao Khara Khoto ili “Crni grad.” Osnovan u 11. stoljeću od strane dinastije Zapadna Xia (Xi Xia), Khara Khoto je bio oaza koja u pustom krajoliku. Bio je strateški smješten na Putu vvile, drevnom trgovačkom putu koji je povezivao Kinu sa zapadnim zemljama. Ova trgovačka mreža bila je žila kucavica civilizacija, prenoseći ne samo robu poput svile, začina i dragog kamenja, već i ideje, kulture i religije. Marko Polo je u svojim sjećanjima ovaj grad nazvao Etzina.

Kad napustite grad Campichu, jašete dvanaest dana, a zatim stignete u grad zvan Etzina, koji je prema sjeveru na rubu Pješčane pustinje; pripada provinciji Tangut. Ljudi su idolopoklonici i posjeduju obilje deva i stoke, a zemlja proizvodi veliki broj dobrih sokolova, i stepskih i krških sokolova. Stanovnici žive od obrade zemlje i stoke, jer nemaju trgovine. U ovom gradu morate se opskrbiti namirnicama, jer kad napustite Etzinu, ulazite u pustinju koja se proteže četrdeset dana putovanja prema sjeveru, i na kojoj ne nailazite na prebivalište ni mjesto za lov.

Marko Polo

Khara Khoto bio je više od samo usputne stanice na Putu svile – bio je užurbani centar trgovine i kulture. Ulice su mu bile prepune trgovaca iz dalekih krajeva, koji su govorili različitim jezicima i donosili bogatstva svojih zemalja. Grad je bio utvrđen visokim zidinama i kulama koje su štitile njegovo bogatstvo i tisuće stanovnika.

Pogled na sjeveroistočni ugao grada
Pogled na sjeveroistočni ugao grada

Mongolsko carstvo, pod kojim je grad cvjetao, počelo je propadati tijekom 14. stoljeća. Put svile, koji je stoljećima održavao Khara Khoto, sve se više zaobilazio jer su pomorski trgovački putovi dobivali na važnosti. Strateška važnost grada opadala je, a s njom i njegova zaštita.

Posljednji udarac došao je 1372. godine kada je dinastija Ming pokrenula vojnu kampanju protiv ostataka dinastije Yuan u regiji. Khara Khoto, nekada neosvojiv, pao je nakon duge opsade. Prema legendi, vladar grada, umjesto da se preda, naredio je poplavu grada probijanjem brane na rijeci Ejin. Voda je preplavila grad i zapečatila njegovu sudbinu. S vremenom su pješčani nanosi Gobi pustinje prekrili Khara Khoto, i on je nestao s karata i iz sjećanja.

Stoljećima je Khara Khoto bio samo legenda. Ruski istraživač Pjotr Kozlov predvodio je 1908. ekspediciju u pustinju Gobi, potaknut glasinama o izgubljenom gradu skrivenom ispod pijeska. Ono što je pronašao nadmašilo je njegova najluđa očekivanja. Ruševine Khara Khota ležale su djelomično zakopane, ali još uvijek su stajale protiv surovosti pustinje. Kozlov i njegov tim otkrili su zidove, kule i hramove, zajedno s blagom artefakata koje je očuvala suha pustinja. Među njima su bili drevni rukopisi, umjetnička djela i religiozni tekstovi, koji su pružili neprocjenjive uvide u kulturu i povijest tog područja.

Pjotr Kuzmič Kozlov snimljen 1910. g. (1863. — 1935.)
Pjotr Kuzmič Kozlov snimljen 1910. g. (1863. — 1935.)
Plan grada prema Kozlovim istraživanjima (1923.)
Plan grada prema Kozlovim istraživanjima (1923.)
Ostatci grada (1914.)
Ostatci grada (1914.)
Istočna vrata grada (1914.)
Istočna vrata grada (1914.)

Ponovno otkriće Khara Khota u 20. stoljeću ne samo da je vratilo grad na svjetlo dana, već je i naglasilo trajnu važnost Puta svile. Ovaj drevni trgovački put bio je više od običnog kanala za trgovinu; bio je most između svjetova, potičući razmjenu znanja, vjerovanja i kultura.

Pitanja za analizu

  1. Koja dinastija je osnovala grad Khara Khoto i kada?
  2. Kako je Khara Khoto bio strateški smješten u odnosu na Put svile?
  3. Tko je bio Marko Polo i kako je opisao grad Khara Khoto (Etzina)?
  4. Koji je događaj označio kraj Khara Khota i koje godine se to dogodilo?
  5. Tko je ponovno otkrio ruševine Khara Khota i kada?
  6. Zašto je Put svile bio toliko važan za gradove poput Khara Khota?
  7. Kako su promjene u trgovinskim putevima utjecale na pad Khara Khota?
  8. Što nam otkriće artefakata u Khara Khotu može reći o kulturi i religiji tog vremena?
  9. Zašto bi se grad poput Khara Khota mogao nazvati “mostom između svjetova”?
  10. Kako bi izgledao život u Khara Khotu u vrijeme njegove najveće moći? Koji bi izazovi i prilike čekali stanovnike?
  11. Istražite utjecaj Mongolskog carstva na gradove duž Puta svile. Kako je to carstvo pridonijelo razvoju i kasnijem padu tih gradova?
  12. Usporedite Khara Khoto s drugim oaznim gradovima na Putu svile. Koje su sličnosti i razlike u njihovim sudbinama?
  13. Analizirajte važnost arheoloških otkrića, poput onih u Khara Khotu, za naše razumijevanje prošlosti. Koje su etičke dileme povezane s takvim iskopavanjima?

Koliko je ova objava bila korisna?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena 0 / 5. Broj glasova: 0

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

Budući da vam je ovaj post bio koristan...

Pratite nas na društvenim mrežama!

Žao nam je što objava za vas nije korisna.

Dopustite da poboljšamo ovu objavu!

Kako ovu objavu možemo poboljšati?