prilagodba

Kako prilagoditi tekst za učenike s poteškoćama pri čitanju?

Oblikovanje teksta za učenike osnovnih škola koji imaju disleksiju i slične poteškoće u učenju zahtijeva posebnu pažnju prema nekoliko aspekata kako bi se osiguralo da je sadržaj lakše razumljiv i pristupačan. U nastavku je nekoliko smjernica koje mogu pomoći. Prikupljene su vlastitim eksperimentiranjem u razredu, edukacijom i savjetovanjem s onima koji znaju više.

Font i veličina teksta

  • Koristite disleksiji prilagođene fontove kao što su Helvetica, Courier, Arial, Verdana, Comic Sans ili posebni fontovi kao što su Omotype, Dyslexie ili OpenDyslexic. Ovi fontovi imaju šire razmake između slova i različite debljine poteza, što olakšava čitanje. Sve što čitate na Clionaut Akademiji je Helvetica.
  • Veličina fonta trebala bi biti dovoljno velika (najmanje 12-14 točaka za mlađe učenike) kako bi se olakšalo čitanje.
  • Izbjegavajte kurziv jer mogu otežati prepoznavanje slova.

Ja sam za izradu materijala za učenike znao koristiti font Omotype, koji možemo besplatno koristiti u obrazovne svrhe (sve dok direktno ne prodajemo taj sadržaj). Omotype je hrvatski proizvod i detalje potražite na ovoj poveznici. Na istoj adresi fontove možete isprobati i preuzeti na svoje računalo (po preuzimanju ih morate instalirati kako bi se pojavili u vašim aplikacijama poput Worda). Omotype smo koristili i pri izradi radnih udžbenika Vremeplov.

omotype

Razmak i poravnanje

  • Koristite veće razmake između redova (najmanje 1,5) i između riječi kako bi tekst bio pregledniji.
  • Poravnajte tekst lijevo i izbjegavajte potpuno poravnanje jer nepravilni razmaci između riječi mogu biti zbunjujući.

Struktura i organizacija teksta

  • Razbijte tekst u kraće paragrafe i koristite podnaslove za jasnu strukturu.
  • Koristite popise s grafičkim oznakama za isticanje ključnih točaka.
  • Koristite vizualne pomagače kao što su slike, dijagrami ili piktogrami kako bi se podržalo razumijevanje teksta.

Boje i kontrast

  • Izbjegavajte bijelu pozadinu; koristite nježne pastelne boje (npr. svijetlo žutu ili krem) kako bi se smanjila blještavost.
  • Osigurajte dobar kontrast između teksta i pozadine (npr. tamni tekst na svijetloj pozadini).

Jednostavan jezik i jasnoća

  • Koristite jednostavan i jasan jezik. Izbjegavajte složene rečenice i tehničke termine bez objašnjenja. Ovo je za nas povjesničare vjerojatno najveći izazov – kako skratiti sve ono što sijaset obaveznih tema sadrži. Uz to već godinama primjećujemo da se vokabular i čitalačke sposobnosti naših učenika dramatično smanjuju.
  • Uključite definicije za riječi koje mogu biti nove ili teške.
U pripremi radnih udžbenika iz serije Vremeplov konzultirao sam dr. sc. Đurđicu Ivančić, edukacijsku rehabilitatoricu. Pokušali smo oblikovati tekst od okvirno pet kraćih rečenica nakon čega su odmah uslijedila pitanja vezana uz taj tekst. Podebljanje služi kao dodatan za sažimanje važnog.

Korištenje tehnologije

  • Razmislite o digitalnim alatima kao što su čitači ekrana ili softveri za pretvaranje teksta u govor koji mogu pomoći učenicima s disleksijom. Srećom najveći dio aplikacija koje najčešće koristimo već ima takve opcije čitanja u standardnom setu mogućnosti. To primjerice uključuje Windowse, Word i internetske preglednike poput Chroma.
Čitanje naglas u Wordu (možete promijeniti jezik čitanja)
Čitanje naglas u Wordu (možete promijeniti jezik čitanja)

Testiranje i prilagodba

  • Ako je moguće, testirajte različite pristupe sa stvarnim učenicima i tražite povratne informacije kako biste razumjeli što im najviše pomaže.

Početkom nastavne godine 2024./2025. na ovim stranicama planiram pokrenuti prilagođeni online tečaj za učenike s poteškoćama pri učenju Povijesti. Vjerojatno krećem od 5. razreda i pozivam sve zainteresirane (učitelje i roditelje) da se aktivno uključe u moj mali eksperiment. Vjerujem da bi od toga svi mogli imati koristi.

Ove smjernice mogu značajno poboljšati čitljivost i razumljivost teksta za učenike s disleksijom i sličnim poteškoćama, omogućujući im da se lakše nose s učenjem i da ostvare svoj puni potencijal.

Imate li dodatne preporuke i ideje svakako mi ih pošaljite (dobre savjete ću uz imenovanje dodati u ovaj tekst).

Koliko je ova objava bila korisna?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena 5 / 5. Broj glasova: 1

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

Budući da vam je ovaj post bio koristan...

Pratite nas na društvenim mrežama!

Žao nam je što objava za vas nije korisna.

Dopustite da poboljšamo ovu objavu!

Kako ovu objavu možemo poboljšati?