Kakav je bio život neandertalaca?

Svakodnevni život neandertalaca bio je usmjeren na preživljavanje u hladnom okolišu. Živjeli su u špiljama i ponekad su izrađivali jednostavne građevine od grana, kamenja i životinjskih koža kako bi se zaštitili od vremenskih neprilika i divljih životinja.

Bili su vješti lovci koji su uglavnom lovili velike životinje poput vunastih mamuta, bizona i jelena. Lov je bio grupni napor, koji je zahtijevao suradnju i fizičku snagu. Osim lova, neandertalci su skupljali biljke, voće, orašaste plodove. Možda su čak i pecali, što je u njihovu prehranu unijelo raznovrsnu hranu.

Neandertalci su također bili prilično vješti s alatima, izrađujući ih od kamena, kostiju i drva za razne svakodnevne zadatke poput lova, pripreme hrane i izrade odjeće. Neki od njihovih alata bili su sofisticirani, pokazujući njihovo duboko razumijevanje materijala i tehnika izrade. Kako bi se ugrijali tijekom ledenog doba, izrađivali su odjeću od životinjskih koža, a čak su koristili igle od kostiju, što sugerira da su znali šivati ​​i krojiti svoju odjeću.

Iako ne znamo sve o njihovom društvenom životu, vidimo znakove da su neandertalci jako brinuli jedni za druge. Podržavali su svoje ozlijeđene ili starije osobe, pokazujući snažan osjećaj zajedništva i empatije. Čak su i pokapali svoje mrtve, što sugerira da su imali rituale i poštovanje prema svojim voljenima koji su preminuli.

Također postoje dokazi da su koristili prirodne pigmente poput okera za dodavanje boje predmetima, a možda i njihovoj koži, nagovještavajući estetski smisao, a možda čak i društvene ili ritualne prakse.

Neandertalcima je život bio težak, živjeli su u malim skupinama, trebali su im puno hrane da održe snagu i nedostajali su im napredni alati poput luka i strijele koje su kasnije ljudi razvili. Unatoč tim izazovima, neandertalci su pokazali snalažljivost, prilagodljivost i bogatu društvenu strukturu koja je uključivala brigu, zajednicu i kreativnost.

Scene iz prapovijesnog života

Paket od 20 ilustracija prapovijesnog života dostupan je za kupnju po cijeni koju sami birate. Detalji su na ovoj poveznici.

Pitanja za analizu

  1. Gdje su neandertalci živjeli?
  2. Kako su se zaštitili od vremenskih neprilika i divljih životinja?
  3. Koje su vrste životinja neandertalci najčešće lovili?
  4. Što su još neandertalci skupljali za hranu?
  5. Od kojih materijala su neandertalci izrađivali alate?
  6. Kako su se neandertalci grijali tijekom ledenog doba?

Koliko je ova objava bila korisna?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena 0 / 5. Broj glasova: 0

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

Budući da vam je ovaj post bio koristan...

Pratite nas na društvenim mrežama!

Žao nam je što objava za vas nije korisna.

Dopustite da poboljšamo ovu objavu!

Kako ovu objavu možemo poboljšati?