Potpisivanje Daytonskog sporazuma

IZVOR: Potpisivanje Daytonskog sporazuma

Potpisivanje Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini u Parizu 14. prosinca 1995. označilo je vrhunac složenog i dugotrajnog napora da se okončaju sukobi koji su zahvatili bivšu Jugoslaviju. Ovaj događaj se obično naziva potpisivanjem Daytonskog sporazuma, nazvanog po Daytonu (Ohio, SAD) gdje su pregovori održani.

Raspadom Jugoslavije početkom 1990-ih etničke i nacionalne napetosti dovele su do ratova, koji su posebno pogodili Bosnu i Hercegovinu. Sporazum je preinačio granice Bosne, stvarajući dva entiteta sa središnjom vladom. Učinkovito je zaustavio rat, ali je kritiziran zbog učvršćivanja etničkih podjela i složenog upravljanja BiH.

Potpisivanje Daytonskog sporazuma

Sporazum su potpisali Slobodan Milošević (predsjednik Savezne Republike Jugoslavije), Franjo Tuđman (predsjednik Republike Hrvatske) i Alija Izetbegović (predsjednik Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine).

Iza njih stoje predstavnici međunarodne zajednice (s lijeva na desno): neimenovani diplomat, Warren Christopher (Državni tajnik SAD-a), Bill Clinton (predsjednik SAD-a), Jacques Chirac (predsjednik Francuske), Helmut Kohl (premijer Njemačke), John Major (premijer Ujedinjenog Kraljevstva) i Javier Solana (glavni tajnik NATO-a).

Moguća pitanja za analizu

  1. Tko su glavne osobe prikazane na fotografiji?
  2. Koji je povijesni kontekst prikazanog događaja?
  3. Što znaš o učincima Daytonskog sporazuma?
  4. Koji je značaj međunarodnih predstavnika?
  5. Što bi dodatno istražio/la na temelju ove fotografije?

Koliko je ova objava bila korisna?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena 0 / 5. Broj glasova: 0

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

Budući da vam je ovaj post bio koristan...

Pratite nas na društvenim mrežama!

Žao nam je što objava za vas nije korisna.

Dopustite da poboljšamo ovu objavu!

Kako ovu objavu možemo poboljšati?