IZVOR: Politička konoba (karikatura)

Talijanska karikatura Osteria della politica (Politička konoba) pruža živopisan prikaz složene političke situacije u Europi tijekom kasnog 19. stoljeća. Svaki element predstavlja ključne igrače i dinamiku vremena, posebno se fokusirajući na događaje vezane uz Istočno pitanje – diplomatske i političke probleme nastale propadanjem Osmanskog Carstva – i šire europske borbe za moć.

Autor karikature je Augusto Grossi. Objavljena je 1877. g. u Bolonji. Karikaturu veličine 1500 x 890 pixela možete preuzeti na poveznici:

Politička konoba (12 downloads )

Likovi

Bismarck, njemački kancelar, prikazan je kao kuhar koji se “povukao u kuhinju da priprema nova jela” (Il cuoco si è ritirato a preparare nuove piatanze). Ovo sugerira da se Bismarck povlači od izravnih političkih akcija (barem javno) i radi iza kulisa na izradi novih diplomatskih strategija ili saveza. Izraz ukazuje na to da je njegov utjecaj još uvijek snažan, iako nije odmah vidljiv.

Hrvački meč između Rusije i Osmanskog Carstva simbolizira izravni sukob i napetost između ova dva carstva, posebice na Balkanu, gdje su oba imala strateške interese. Prevrtanje boce vina i stolac s natpisom “Protocollo” koji je slomio noge vjerojatno predstavlja krhkost diplomatskih sporazuma ili ugovora, često poremećenih vojnim ili političkim sukobima. Ova scena odražava povijesni kontekst Rusko-turskog rata, gdje je Rusija namjeravala proširiti svoj utjecaj na račun slabljenja Osmanskog Carstva.

Čovjek s oznakom “Inglese” koji pokušava pojesti kolač s oznakom “Costantinopoli” predstavlja britanske interese u Osmanskom Carstvu, posebno u zaštiti puta prema Indiji i održavanju ravnoteže na Mediteranu. Ukrasi koji se pojedu s vrha mogli bi simbolizirati želju Britanije da stekne prednosti ili zadrži utjecaj bez potpunog opredjeljenja za veći sukob ili aneksiju.

Maleni likovi, Milan i Nikita, vjerojatno predstavljaju manje balkanske države ili vođe koji zauzimaju prigušeniji stav usred borbe većih sila. “Milan” bi se mogao odnositi na srpskog Milana I., a “Nikita” bi se mogao odnositi na crnogorskog Nikolu I. Njihov položaj i gesta šutnje ukazuju na njihov oprezan pristup tekućim sukobima, odražavajući njihovu stvarnu potrebu da pažljivo kreću između većih carstava kako bi sačuvali svoju autonomiju i teritorijalne ambicije. Predmeti koje drže – plava kapa sa zelenilom i čizme s oznakom “Hrvatska” – mogu simbolizirati njihove aspiracije ili zahtjeve za određenim teritorijima ili status nacionalnog identiteta na Balkanu.

Scena na desnoj strani gdje je čovjek s oznakom “Austrija” na podu s glavom stegnutom likom koji predstavlja Njemačku (vjerojatno cara Wilhelma I.) ilustrira borbu za vlast između Austro-Ugarske i Njemačkoga Carstva. Ovo bi moglo prikazivati napetosti između Austrije i Njemačke oko utjecaja u srednjoj Europi i na Balkanu, gdje su obje imale suprotstavljene interese unatoč tome što su bile saveznice unutar Njemačke konfederacije, a kasnije i Dvojnog saveza. Borba oko hlača, u koju je vjerojatno upleten Victor Emmanuel II. (talijanski kralj), predstavlja sporove oko teritorija i dinamike moći između Austrije, Njemačke i Italije. Talijanske težnje da proširi i konsolidira svoj teritorij često su bile u suprotnosti s austrijskim interesima, osobito u regijama poput Južnog Tirola i Istre.

Osoba koja drži kaput s natpisom “Regno Ungarido” (Kraljevina Mađarska) na vrhu stubišta vjerojatno predstavlja unutarnju dinamiku Austro-Ugarskog Carstva. To bi moglo simbolizirati poseban identitet Mađarske i poluautonomni status unutar dvojne monarhije, naglašavajući složenost upravljanja i nacionalnog identiteta unutar carstva.

Kontekst

Karikatura je satiričan prikaz političkih napetosti u Europi u vrijeme Berlinskog kongresa (1878.) i naknadnih geopolitičkih manevriranja. Svaki lik i radnja u crtiću simboliziraju nacionalne interese, saveze i sukobe koji su oblikovali europsku politiku u tom razdoblju.

Istočno pitanje i balkanska kriza vidljiva u borbi između Rusije i Osmanskog Carstva. Oprezno manevriranje balkanskih država odražava prestrojavanje moći na Balkanu nakon pada osmanske kontrole.

Karikatura naglašava ulogu velikih europskih sila – Njemačke, Austro-Ugarske, Britanije i Rusije – u određivanju sudbine regija poput Balkana i osmanskih teritorija. Prikaz tih moći u kaotičnom okruženju konobe naglašava često neurednu i neformalnu prirodu diplomacije i međunarodnih odnosa tijekom tog razdoblja.

Kao središnja figura, Bismarckov prikaz kao kuhara koji se povlači u kuhinju sugerira njegovo strateško povlačenje iz javne diplomacije zbog rada na novim planovima, ukazujući na njegovu složenu ulogu u upravljanju europskim sukobima i održavanju ravnoteže moći.

Pitanja za analizu

  1. Kako karikatura koristi metafore poput kuhanja (Bismarck kao kuhar) da bi prikazala političke strategije i manevre? Što znači da se Bismarck “povukao u kuhinju da priprema nova jela”?
  2. Što simbolizira “Protocollo” slomljenog stolca i prevrnuta boca vina u kontekstu međunarodnih odnosa toga doba?
  3. Kako prikaz malih figura poput Milana i Nikite doprinosi razumijevanju pozicije manjih balkanskih država u širem europskom sukobu?
  4. Kako karikatura odražava političke napetosti i saveze u Europi tijekom Berlinskog kongresa i Istočnog pitanja?
  5. Koji su glavni interesi europskih sila u Osmanskom Carstvu i kako su prikazani u karikaturi?
  6. Kako Austro-Ugarska i Njemačka, prikazane u sukobu, ilustriraju političke i teritorijalne ambicije tih dviju sila?
  7. Kako bi se moglo protumačiti karikaturu kao kritiku tadašnje politike i diplomatskih odnosa? Koje su njezine poruke o međunarodnoj politici tog razdoblja?
  8. Na koji način se u karikaturi reflektira percepcija političara i njihovih postupaka u očima javnosti?
  9. Što možemo naučiti o ulozi satiričnih karikatura u oblikovanju javnog mnijenja i političke kulture toga vremena?
  10. Što misliš, kako bi likovi u karikaturi reagirali na današnji politički svijet? Koje bi sličnosti ili razlike mogli uočiti?
  11. Ako bi mogao/la dodati lik ili simbol u karikaturu koji bi bolje objasnio političku situaciju tog vremena, što bi to bilo i zašto?

Koliko je ova objava bila korisna?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena 0 / 5. Broj glasova: 0

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

Budući da vam je ovaj post bio koristan...

Pratite nas na društvenim mrežama!

Žao nam je što objava za vas nije korisna.

Dopustite da poboljšamo ovu objavu!

Kako ovu objavu možemo poboljšati?