Opet stara ruska priča

IZVOR: Opet stara ruska priča

Sovjetski Savez je tijekom zime 1941.-1942. na istočnoj fronti pokrenuo veliku protuofenzivu protiv njemačkih snaga i njihovih saveznika, koje su bile loše opremljene za jednu od najhladnijih zima u povijesti (temperature do -40). Ovaj sovjetski protunapad, uključujući kritičnu bitku za Moskvu, označio je prvi značajan poraz Hitlerove vojske, pomjerajući zamah u korist Sovjeta.

Američki karikaturist Clifford Berryman je 12. siječnja 1942. objavio karikaturu “That Old Russian Story Again” (u okvirnom prijevodu Opet stara ruska priča). Karikatura prikazuje čopor ljutih vukova koji progone saonice. U saonicama su Hitler i Mussolini zabrinutih izraza lica. Hitler komentira: Brzo se približavaju Benito. Gladni su. Jedan od nas mora iskočiti – i to neću biti ja!

Opet stara ruska priča

Moguća pitanja za analizu

  1. Koje povijesne događaje karikatura prikazuje? Kako je situacija na istočnoj fronti tijekom zime 1941.-1942. utjecala na prikazane likove i događaje u karikaturi?
  2. Što vukovi mogu simbolizirati u kontekstu ove karikature? Zašto mislite da je karikaturist odabrao baš vukove da predstave Sovjetski Savez?
  3. Kako su prikazani Hitler i Mussolini? Što njihovi izrazi i položaji u saonicama mogu sugerirati o njihovim karakterima ili situaciji u kojoj se nalaze?
  4. Kako komentar koji Hitler iznosi doprinosi poruci karikature? Na koji način humor utječe na percepciju prikazanih povijesnih likova i događaja?
  5. Koju poruku karikaturist želi prenijeti gledatelju? Smatrate li da je karikatura efikasna u prenošenju te poruke?
  6. Na koji način karikature mogu biti korisne u poučavanju povijesti?

Koliko je ova objava bila korisna?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena 0 / 5. Broj glasova: 0

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

Budući da vam je ovaj post bio koristan...

Pratite nas na društvenim mrežama!

Žao nam je što objava za vas nije korisna.

Dopustite da poboljšamo ovu objavu!

Kako ovu objavu možemo poboljšati?