IZVOR: Narodnost, vjeroizpoviedanje i jezik pučanstva Zagreba 1891.

Ilustrovani vodić po Zagrebu i njegovoj okolici: sa slikom i nacrtom grada Zagreba objavljen 1891. godine sadrži niz zanimljivih informacija koje nam mogu poslužiti u nastavi povijesti.

Prema posljednjem popisu pučanstva (od 1. siečnja 1891.) imade grad Zagreb 40.268 žitelja, koji stanuju u 2086 kuda. Odatle gradjanskoga pučanstva 37,629 osoba a po narodnosti: 24,777 Hrvata, 1204 t. zv. Srba, 5814 Slovenaca (planinskih Hrvata), 3429 Niemaca, 1180 Magjara, 562 Čeha, 339 Talijana, 91 Poljak, 4 Slovaka, 12 Rusa, 5 Bugara i 54 pripadnika ostalih narodnostih (Francuza, Engleza. Španjolaca, Danaca itd.).

Po vjeri imade 33,127 rimokatolika, 1941 izrealićanin, 1204 grčko pravoslavna. 278 evangelika augbsburžke vjeroizpovjesti, 70 evangelika helvetske vjeroizpovjesti, 9 muhamedanaca i 3 bezvjerca. U Hrvatskoj i Slavoniji vlada kao i u svakoj prosvietljenoj zemlji podpuna vjerska sloboda. Jezik: Hrvatski jezik gospoduje u Zagrebu, no govori se posvuda i njemački, te će se naročito u trgovinah, u dućanih, gostionah i kavanah svakomu odgovoriti u njemačkom jeziku, tko u tom jeziku osoblje nagovori. Strancem, naročito onim, koji žele nešto dulje boraviti u Hrvatskoj i Slavoniji te putovati po zemlji, možemo najsavjestnije preporučiti, da nauče one najobičnije hrvatske izraze, što će u dodatku k našoj knjigi naći, pod „medjunarodnim jezičnim provodićem”. Jer, ako, u samom Zagrebu neće strancu trebati, biti će mu tim više nuždni u zemlji samoj. Hrvatski jezik zajednički je Hrvatom i t. zv. Srbom te srodan slovenskomu i bugarskomu jeziku. Srodan je takodjer i ruskomu jeziku i daleko razumljiviji Rush nego Cehu i Poljaku, premda je i ovim jezikom srodan. Najljepše hrvatsko narječje jest hercegovačko, koje sbog svoje blagosti, zvučnosti i mehkoće spada medju najljepša slavenska narječja. Ovim narječjem govore n južnih te iztočnih krajevih Hrvatske te u većem dielu Slavonije, ali naravno, tu se je već narječje nešto malo promjenilo. U središnjoj i sjevernoj Hrvatskoj te južnoj i zapadnoj Ugarskoj govori se narječje, što se znatno razlikuje od hercegovačkoga, a približuje slovenštini, kojom govore planinski Hrvati. U hrvatskom primorju uvuklo se je u jezik nmogo talijanštine.

Cijelo digitalizirano izdanje je dostupno na stranicama Digitalne zbirke Knjižnica grada Zagreba.

Pitanja za analizu

  1. Koje razlike u jeziku izvora uočavaš u usporedbi s današnjim hrvatskim jezikom?
  2. Koliko je ukupno stanovnika imao Zagreb prema popisu iz 1891. godine?
  3. Koje su sve nacionalnosti bile zastupljene u gradu?
  4. Koje vjere su bile prisutne u Zagrebu prema popisu iz 1891. godine i kako je bila uređena vjerska sloboda?
  5. Koje aspekte hrvatskog jezika i narječja autor naglašava? Zašto misliš da su određena narječja opisana kao ljepša ili zvučnija od drugih?

Koliko je ova objava bila korisna?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena 0 / 5. Broj glasova: 0

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

Budući da vam je ovaj post bio koristan...

Pratite nas na društvenim mrežama!

Žao nam je što objava za vas nije korisna.

Dopustite da poboljšamo ovu objavu!

Kako ovu objavu možemo poboljšati?