hitler-izvjestaj

IZVOR: Hitlerov komentar na iskrcavanje u Normandiji

Iskrcavanje Saveznika u Normandiji je promijenilo tijek Drugog svjetskog rata i na kraju dovelo do sloma nacističke Njemačke. Nama je to danas s udaljenosti od osamdesetak godina potpuno jasno, ali Hitlera to iskrcavanje nije previše oduševilo.

Na sastanku u dvorcu Klessheim 7. lipnja 1944., samo dan od početka iskrcavanja, Hitler je slušao izvještaje generala Jodla, koji mu je pokazivao stanje na karti. Po završetku izvještaja djelovao je prilično sretno i izjavio:

Izvještaji ne mogu biti bolji! Sve dok su bili u Britaniji, nismo ih mogli uhvatiti. Sada ih konačno imamo tamo gdje ih možemo pobijediti… Te budale! Hvala Bogu da su se konačno iskrcali!

DETALJI FOTOGRAFIJE: Stoje slijeva nadesno: Joachim von Ribbentrop, Günther Korten, Walter Warlimont, Hermann Göring, Wilhelm Keitel, Alfred Jodl, János Vörös (načelnik stožera mađarske vojske) i Hans von Greiffenberg. S lijeva na desno sjede: Döme Sztójay (mađarski premijer) i Adolf Hitler.

Pitanja za analizu

  1. Što je iskrcavanje Saveznika u Normandiji? Zašto je bilo važno za tijek Drugog svjetskog rata?
  2. Zašto se Hitler nije zabrinuo zbog iskrcavanja Saveznika u početku? Što je mislio da će se dogoditi?
  3. Kakav dojam stvara ovaj izvor o Hitleru kao vojnom vođi? Podržava li ovaj tekst vaše ranije znanje o Hitlerovom ponašanju i odluka?

Koliko je ova objava bila korisna?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena 0 / 5. Broj glasova: 0

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

Budući da vam je ovaj post bio koristan...

Pratite nas na društvenim mrežama!

Žao nam je što objava za vas nije korisna.

Dopustite da poboljšamo ovu objavu!

Kako ovu objavu možemo poboljšati?