IZVOR: Arhiđakonovi Tatari

Toma Arhiđakon (oko 1200. – 1268.) bio je jedan od najznačajnijih hrvatskih srednjovjekovnih kroničara i pisaca. Rođen u Splitu ili njegovoj okolini, bio je obrazovan u Italiji (studirao teologiju i pravo) što je kasnije utjecalo na njegovu karijeru. Nakon povratka u Split, postao je arhiđakon splitske crkve, što mu je omogućilo blizak uvid u crkvene i političke prilike tog vremena.

Toma Arhiđakon je najpoznatiji po djelu Historia Salonitana (prevedeno kao Povijest salonitanskih i splitskih nadbiskupa) u kojem opisuje povijest Dalmacije, posebno Salone i Splita, od rimskih vremena do 13. stoljeća. Njegova kronika je dragocjen izvor informacija o povijesti hrvatskog prostora, jer opisuje događaje poput sukoba između plemstva, crkvenih ličnosti i gradskih institucija, kao i dolazak i naseljavanje Hrvata. Njegova kronika je pisana na latinskome jeziku, a sadrži i osobna zapažanja i stavove, zbog čega predstavlja i subjektivni pogled na političke i društvene prilike toga doba.

Živio je u vrijeme tatarske provale u Hrvatsku. Njegov nam je opis iznimno vrijedan jer je Tatare vidio “vlastitim očima”:

Njihovo lice pruža strašan izgled; noge su im kratke, a prsa široka; lice im je plosnato; a koža blijeda; golobradi su, nos im je kukast, a oči male i dosta razmaknute. U njihovo oružje pripadaju nekakvi oklopi od bikovske kože složene poput ljusaka, ali ipak neprobojni i vrlo sigurni. Kacige nose željezne i kožnate, mačeve zavinute, a tobolce i lukove imaju o pasu na vojnički način. Strelice su im četiri puta duže od naših, a na kraju im je šiljak od željeza, kosti i roga. Na malenim, ali snažnim konjima, koji podnose glad i napor, jašu poput seljaka. Iako bez potkova, jure ti konji po hridinama i kamenju kao divokoze. Ljudi se gotovo ništa ne brinu za jelo; hrani ih samo okrutnost. Kruha ne jedu, nego mesa. Piju usireno mlijeko s konjskom krvi.

Koja pitanja o ilustraciji na temelju opisa Tome Arhiđakona bi mogli postaviti učenici šestog razreda ili bi im učitelj mogao postaviti za analizu slike (prije čitanja izvora):

  1. Tko su ovi ratnici?
  2. U koje povijesno razdoblje ili stoljeće bi stavili ove ratnike?
  3. Zašto neki ratnici node rogove na kacigama? Jesi li vidio/vidjela slične kacige?
  4. Kakva je odjeća ratnika?
  5. Jesi li ovo povijesni ratnici ili izmišljena bića?
  6. Kako su izgledale vojske i ratnici u 13. stoljeću?
  7. Usporedi prikaz na ilustraciji s tekstom Tome Arhiđakona o Tatarima. Ima li sličnosti?
  8. Kako ocjenjuješ opis Tome Arhiđakona nakon što smo to probali vizualizirati uz pomoć ilustracije?

Tatari prema opisu Tome Arhiđakona su crtani predložak iz paketa “Crtani predlošci za učenje Povijesti u 6. razredu”. Detalji o paketu i digitalna kupnja su mogući na ovoj poveznici.

Koliko je ova objava bila korisna?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena 0 / 5. Broj glasova: 0

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

Budući da vam je ovaj post bio koristan...

Pratite nas na društvenim mrežama!

Žao nam je što objava za vas nije korisna.

Dopustite da poboljšamo ovu objavu!

Kako ovu objavu možemo poboljšati?