Ikarus S-451M

Ikarus 451 M – prvi jugoslavenski mlazni avion

Razvoj Ikarusa 451 bio je dio šireg napora Federativne Narodne Republike Jugoslavije da izgradi vlastitu zrakoplovnu industriju u poslijeratnom razdoblju. U to vrijeme, Jugoslavija je težila samodostatnosti i tehničkoj neovisnosti, te je stoga ulagano u razvoj vlastitih vojnih i civilnih zrakoplova.

Pod nazivom Ikarus razvijeno je šest testnih aviona. Avioni su dizajnirani i proizvedeni u tvornici Ikarus u Zemunu. Prvi Ikarus 451 (Pionir) bio je avion s dva propelerska motora. Pilot je upravljao avionom u ležećem položaju. Iste 1952. izrađen je avion s mlaznim motorima što je istaknuto i u nazivu Ikarus 451 M (Mlazni). Uz motore najveća razlika u modelima je bila što je u ovoj verziji pilot bio u sjedećem položaju.

Ikarus 451
Ikarus 451

Avion je mogao postići maksimalnu brzinu od 470 km/h i doseći visinu od 8500 m. Doseg mu je bio 300 km. Dizajnirao ga je Dragoljub Bešlin.

Prvi let izveo je 25. listopada 1952. probni pilot Tugomir Prebeg. Ikarus 451 M bio je mali dvomotorni mlazni avion, dizajniran kao eksperimentalni i istraživački zrakoplov. Jedini izrađeni primjerak testiran je do 1959., a dvije godine kasnije predan je Muzeju vazduhoplovstva u Beogradu.

Prebeg s oštećenim Hawker Hurricane (Vis, 1944.)
Prebeg s oštećenim Hawker Hurricane (Vis, 1944.)

Glavni cilj njegovog razvoja bio je testiranje mlaznih motora i istraživanje aerodinamičkih svojstava mlaznih zrakoplova, što je bilo novo područje za tadašnju jugoslavensku avijaciju. Avion je imao krila srednje postavljena na trup, s kabinom koja je bila postavljena u nosu aviona. Motorima je upravljao jedan pilot. Mogao je postići brzinu od oko 500 km/h. Nije bio naoružan, jer je prvenstveno služio za istraživanje.

Ikarus 451 predstavljao je pionirski korak u razvoju mlaznih aviona u Jugoslaviji. Njegovim razvojem stečeno je dragocjeno iskustvo koje je kasnije primijenjeno u daljnjem razvoju jugoslavenskih zrakoplova, poput kasnijih vojnih aviona J-20 Kraguj i G-2 Galeb.

T-451MM Stršljen II (akrobatski jednosjed)
T-451MM Stršljen II (akrobatski jednosjed)

Pitanja za analizu

  1. Koji je bio glavni cilj razvoja Ikarusa 451?
  2. Koje su ključne razlike između modela Ikarus 451 i Ikarus 451 M?
  3. Zašto je Jugoslavija nakon Drugog svjetskog rata težila razvoju vlastite zrakoplovne industrije?
  4. Koje su tehničke karakteristike Ikarusa 451 M?
  5. Kako je iskustvo stečeno razvojem Ikarusa 451 korišteno u daljnjem razvoju jugoslavenskih zrakoplova?

Koliko je ova objava bila korisna?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena 0 / 5. Broj glasova: 0

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

Budući da vam je ovaj post bio koristan...

Pratite nas na društvenim mrežama!

Žao nam je što objava za vas nije korisna.

Dopustite da poboljšamo ovu objavu!

Kako ovu objavu možemo poboljšati?