Hawaii pizza

Havajska pizza – smash or pass?

Havajska (Hawaii) pizza, poznata po svom nekonvencionalnom dodatku ananasa, jedan je od najkontroverznijih jela u svijetu pizze. Sadrži kombinaciju sira, šunke i ananasa, što daje jedinstvenu mješavinu slatkog i slanog okusa. Često se koristi i umak od rajčice kao osnovni sloj, iako postoje varijacije.

Unatoč svom imenu, havajska pizza nije nastala na Havajima, već u Kanadi. Godine 1962., grčki imigrant Sotirios Sam Panopoulos eksperimentirao je s dodavanjem konzerviranog ananasa na pizzu u svojem restoranu u Ontariju. Svoju je kreaciju nazvao “Havajska pizza” po marki konzerviranog ananasa koju je koristio. Nije registrirao zaštitni znak niti patentirao svoju kreaciju.

Sotirios Sam Panopoulos (1934. – 2017.)
Sotirios Sam Panopoulos (1934. – 2017.)

Panopoulos, koji je ranije eksperimentirao s različitim vrstama pizza kako bi privukao goste, odlučio je isprobati nešto potpuno drugačije, kombinirajući slatkoću ananasa s tradicionalnim sastojcima pizze. Prve reakcije mušterija nisu bile ohrabrujuće i proglasili su ga luđakom. No, postepeno havajska pizza je postala sve popularnija među lokalnim stanovništvom, a kasnije i šire.

Reakcije na havajsku pizzu su podijeljene. Neki je obožavaju, hvaleći jedinstvenu kombinaciju okusa koja ananas donosi jelu. Smatraju je osvježavajućom promjenom u odnosu na tradicionalnije vrste pizza. S druge strane, mnogi su kritičari havajske pizze. Među njima je i slavni kuhar Gordon Ramsay, koji je javno izrazio svoje neodobravanje za dodavanje ananasa na pizzu, nazivajući ga “kulturnim zločinom.”

Gino Sorbillo, poznati napuljski pizzaiolo, dodao je ananas na svoju kreaciju pod nazivom Margherita con Ananas. Za 7€ dobijete pizzu bianco (bez umaka od rajčice), tri vrste sira i dvostruko karamelizirani ananas. Ananas se prethodno ispeče u pećnici i ohladi. Zatim dodaje dimljenu provolu (lokalni sir od kravljeg mlijeka iz Kampanije), ekstra djevičansko maslinovo ulje i svježi bosiljak prije nego što ubaci pizzu u svoju pećnicu na drva.

Talijanska pizzerija objavila je rat havajskoj pizzi i postavila cijenu na 100€
Talijanska pizzerija objavila je rat havajskoj pizzi i postavila cijenu na 100€

Sorbillo prodaje pizze na 21 lokaciji diljem svijeta – uz Napulj njegove pizze su dostupne u Miamiju, Tokiju i Ibizi.

Unatoč kontroverzama, havajska pizza je postala popularna diljem svijeta, posebno u Sjevernoj Americi i Europi. U Australiji je 1999. godine bila najpopularnija pizza s 15% udjela u prodaji. Neki restorani i pizzerije čak nude svoje varijante, dodajući sastojke poput slanine ili paprike za dodatnu teksturu i okus. Dostupna je u većini lanaca brze hrane i u većini hrvatskih pizzerija.

Literatura

  1. Buckley, J. (2024). Italy divided over new pineapple pizza. CNN. URL: https://edition.cnn.com/travel/article/pineapple-pizza-italy-naples/index.html
  2. Gee, K. (2018). A Divided Nation Reveals Itself In One Question: Hawaiian Pizza, Yes or No?. The Wall Street Journal. URL: https://www.wsj.com/articles/a-divided-nation-reveals-itself-in-one-question-do-you-like-hawaiian-pizza-1523976831
  3. Hawaiian pizza. URL: https://en.wikipedia.org/wiki/Hawaiian_pizza
  4. Sam Panopoulos. URL: https://en.wikipedia.org/wiki/Sam_Panopoulos

Koliko je ova objava bila korisna?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena 0 / 5. Broj glasova: 0

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

Budući da vam je ovaj post bio koristan...

Pratite nas na društvenim mrežama!

Žao nam je što objava za vas nije korisna.

Dopustite da poboljšamo ovu objavu!

Kako ovu objavu možemo poboljšati?