Srebrenica ekshumacija

Genocid u Srebrenici

Genocid u Srebrenici tragičan je događaj koji se dogodio tijekom rata u Bosni i Hercegovini. Nakon raspada Jugoslavije u BiH je izbio rat koji je trajao od 1992. do 1995. godine. U rat su bile uključene različite etničke skupine, prvenstveno Bošnjaci (bosanski Muslimani), Srbi i Hrvati, koji su svi pokušavali uspostaviti kontrolu nad raznim dijelovima države.

Što se dogodilo u Srebrenici?

U srpnju 1995. grad Srebrenica, koji su Ujedinjeni narodi proglasili “zaštićenom zonom”, postao je mjestom užasnog masakra. Srebrenica je trebala biti mjesto gdje bi se civili, posebno Bošnjaci, mogli zaštititi od borbi koje su se vodile. Međutim, snage bosanskih Srba, predvođene generalom Ratkom Mladićem, zauzele su grad i odvojile muškarce i dječake od žena, djece i staraca.

U nekoliko dana, od 11. do 22. srpnja 1995. godine, od strane vojske i paravojnih formacija bosanskih Srba sustavno je ubijeno više od 8 000 bošnjačkih muškaraca i dječaka. Ovaj masakr smatra se najgorim činom masovnog ubijanja u Europi od Drugog svjetskog rata.

Zašto se to dogodilo?

Genocid u Srebrenici bio je dio šire kampanje etničkog čišćenja tijekom rata u BiH. Etničko čišćenje je izraz koji se koristi za opisivanje nastojanja da se neka etnička skupina ukloni s određenog područja putem nasilja, zastrašivanja ili prisilnog protjerivanja. Cilj snaga bosanskih Srba bio je stvoriti teritorij koji je etnički homogen (sastavljen od jedne etničke skupine) uklanjanjem bošnjačkog muslimanskog stanovništva.

Srpski vojnici odvajaju muškarce u Potočarima (12.7.1995.)
Srpski vojnici odvajaju muškarce u Potočarima (12.7.1995.)

Rat je bio potaknut nacionalističkim osjećajima, povijesnim nezadovoljstvima i željom za moći među različitim etničkim skupinama. Mnogi bosanski Srbi, pod utjecajem vođa poput Radovana Karadžića i Ratka Mladića, vjerovali su da bi uklanjanjem Bošnjaka iz određenih područja mogli stvoriti veći teritorij pod kontrolom Srba.

Ljudima ispred nas je naređeno da se okrenu leđima prema nama. Nakon što su nam okrenuli leđa, mi smo u njih pucali. Izdana nam je naredba da pucamo.

Dražen Erdemović, pripadnik Vojske Republike Srpske osuđen za ratni zločin koji je priznao krivnju
Priznanje krivice: Dražen Erdemović

Uloga međunarodne zajednice

Mirovne snage UN-a u Srebrenici trebale su zaštititi tamošnje civile. Međutim, kada su snage bosanskih Srba napale, mirovne snage su bile brojčano nadjačane i nisu imale ovlasti ili sredstava za učinkovitu obranu grada. Ovaj neuspjeh u zaštiti srebreničkih civila doveo je do široko rasprostranjenih kritika UN-a i drugih međunarodnih organizacija da nisu učinile dovoljno da spriječe genocid.

Memorijalni kamen u Potočarima
Memorijalni kamen u Potočarima

Posljedice i pravda

Po završetku rata međunarodna zajednica tražila je pravdu za počinjene zločine. Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) osnovan je za procesuiranje odgovornih za ratne zločine, uključujući genocid u Srebrenici.

U godinama koje su uslijedile, nekoliko vođa bosanskih Srba je uhićeno i suđeno im je za njihovu ulogu u genocidu. Ratko Mladić i Radovan Karadžić osuđeni su za genocid i druge zločine protiv čovječnosti. Ova su suđenja bila važni koraci prema pravdi za žrtve i njihove obitelji, ali traume rata i danas pogađaju mnoge ljude.

Srebrenica ekshumacija

Analiziraj dio sudske presude u kojoj se pojašnjava počinjenje genocida u Srebrenici.

Zašto je važno sjećati se Srebrenice?

Sjećanje na genocid u Srebrenici ključno je iz nekoliko razloga:

  • Odavanje počasti žrtvama: učenjem i sjećanjem na ono što se dogodilo, odajemo počast sjećanju na one koji su ubijeni i priznajemo patnju njihovih obitelji i zajednica.
  • Učenje iz povijesti: razumijevanje uzroka i posljedica genocida pomaže nam naučiti o opasnostima mržnje, netolerancije i neobuzdanog nacionalizma. Uči nas važnosti borbe protiv diskriminacije i zaštite ljudskih prava.
  • Promicanje mira i pomirenja: prepoznavanje i priznavanje zločina iz prošlosti korak je prema ozdravljenju i pomirenju među zajednicama pogođenim sukobom. Podsjeća nas na potrebu rada prema mirnijem i inkluzivnijem svijetu.

Pitanja za analizu

  1. Što se dogodilo u Srebrenici u srpnju 1995. godine?
  2. Koje su etničke skupine bile uključene u rat u Bosni i Hercegovini?
  3. Tko su bili glavni vođe bosanskih Srba i koja je bila njihova uloga?
  4. Zašto je genocid u Srebrenici bio dio šire kampanje etničkog čišćenja?
  5. Kako je reagirala međunarodna zajednica na događaje u Srebrenici?
  6. Koje su bile posljedice neuspjeha UN-ovih mirovnih snaga u zaštiti Srebrenice?
  7. Kako su počinitelji genocida u Srebrenici dovedeni pred pravdu?
  8. Koje su dugoročne posljedice genocida u Srebrenici na društvo i preživjele žrtve?
  9. Kako vi gledate na odgovornost pojedinaca i vođa u ratnim sukobima?
  10. Kako se genocid u Srebrenici može poučavati u školama kako bi se izbjeglo ponavljanje takvih tragedija u budućnosti?
vucic

Istraži zašto neki srpski političari negiraju genocid u Srebrenici.

Koliko je ova objava bila korisna?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena 0 / 5. Broj glasova: 0

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

Budući da vam je ovaj post bio koristan...

Pratite nas na društvenim mrežama!

Žao nam je što objava za vas nije korisna.

Dopustite da poboljšamo ovu objavu!

Kako ovu objavu možemo poboljšati?