Fentonove fotografije Hrvata u Krimskome ratu

Fotodokumentacija Krimskog rata (1853. – 1856.) predstavlja jedan od najranijih primjera ratne fotografije, pružajući revolucionarni vizualni zapis sukoba. Britanski fotograf Roger Fenton, koji se često smatra jednim od prvih ratnih fotografa, dobio je zadatak da dokumentira rat 1855. godine.

Naoružan glomaznom kamerom i prijenosnom tamnom komorom, Fenton je snimao fotografije koje su se uglavnom fokusirale na krajolike, portrete vojnika i život u logoru, izbjegavajući slikovitije prikaze bitke i patnje zbog ograničenja njegove opreme i viktorijanskog senzibiliteta. Unatoč tim ograničenjima, Fentonove fotografije ponudile su britanskoj javnosti pogled bez presedana u ratnu stvarnost, dovodeći u pitanje tradicionalne romantične poglede i postavljajući temelje za moderno foto novinarstvo. Njegove fotografije prenosile su razaranja rata na oštar, neuljepšan način. Fotografska dokumentacija Krimskog rata označila je ključni trenutak u povijesti vizualnih medija, naglašavajući moć fotografije da utječe na javnu percepciju i povijesno pamćenje.

Autoportret Rogera Fentona
Autoportret Rogera Fentona

Hrvati iz Bosne sudjelovali su kao pomoćne jedinice za gradnju. Fotografije se dostupne u digitalnoj arhivi američke Kongresne knjižnice. Preuzeli smo ih u najboljoj dostupnoj kvaliteti i prebacili ovdje za download:

Koliko je ova objava bila korisna?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena 0 / 5. Broj glasova: 0

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

Budući da vam je ovaj post bio koristan...

Pratite nas na društvenim mrežama!

Žao nam je što objava za vas nije korisna.

Dopustite da poboljšamo ovu objavu!

Kako ovu objavu možemo poboljšati?