Divovski brodovi cara Kaligule

Kaligula, rimski car koji je vladao od 37. do 41. godine, poznat je po mnogim čudnim i ekstravagantnim stvarima. Jedna od najznačajnijih bila je izgradnja dvaju divovskih brodova koji su plovili jezerom Nemi, malim jezerom u blizini Rima. Ti brodovi su bili poput plutajućih palača, ispunjenih luksuznim elementima koji su odavali rimske inženjerske vještine.

Brodogradnja i funkcija

Brodovi su bili ogromni – posebno za vrijeme kad su građeni. Jedan je bio dug 73 metra i širok oko 24 metra, a drugi je bio gotovo iste veličine. Oba broda su izgrađena s puno luksuza. Imali su grijane kupke, prekrasne podove od mozaika, pa čak i vodovodne sustave, koji su bili vrlo napredni za to vrijeme.

Jedan od brodova bio je poput plutajuće palače u kojoj se Caligula mogao opustiti, priređivati ​​zabave i uživati ​​u jezeru. Drugi brod bio je više poput plutajućeg hrama, vjerojatno posvećen Diani, božici lova, koja je imala hram u blizini jezera.

Nakon što je Kaligula ubijen brodovi su misteriozno potonuli. Neki ljudi vjeruju da su namjerno potopljeni kako bi se izbrisalo sjećanje na Kaligulin divlji način života. Tijekom vremena brodovi su postali dio rimske legende.

Pokušaji spašavanja i obnove

Prvi pokušaj pronalaženja brodova dogodio se 1446. godine, kada ih je kardinal Prospero Colonna pokušao izvući pomoću kuka i užadi. Uspio je izvući neke artefakte, ali brodovi su bili preduboko da bi se mogli podići. Tijekom stoljeća bilo je i drugih pokušaja, ali svi su propali zbog nedostatka tehnologije u to vrijeme.

U 1930-ima Mussolini je odlučio povratiti brodove kako bi pokazao slavnu rimsku prošlost Italije. Inženjeri su isušili jezero između 1929. i 1932. koristeći velike pumpe i drevni rimski tunel koji je spajao jezero s obližnjim rijekama. Konačno, nakon stoljeća pod vodom, oba su broda podignuta i izložena u posebnom muzeju u blizini jezera.

Jedan od izvučenih brodova 1930. g.

Nažalost tijekom Drugog svjetskog rata 1944. godine oba su broda stradala u požaru. Nejasno je što se točno dogodilo. Prema jednoj teoriji njemačka vojska je zapalila muzej prilikom povlačenja. Drugi navode da je požar uzrokovan savezničkim bombardiranjem. Bez obzira na uzrok, brodovi su potpuno uništeni, a danas su ostali samo neki artefakti koji su ranije izvađeni iz olupina.

Mogući izgled broda

Iako su brodovi nestali, neki od artefakata (poput brončanih kipova i keramike) i dalje su izloženi u Museo delle Navi Romane (Muzej rimskih brodova). Danas arheolozi nastavljaju proučavati nalazište i saznati više o brodovima koristeći nove tehnologije poput podvodne arheologije i 3D modeliranja.

Pitanja za analizu

  1. Kako Kaligulini brodovi prikazuju moć i luksuz rimskih careva?
  2. Zašto su brodovi izgrađeni na tako visokoj razini luksuza? Kako bi se to moglo povezati s Kaligulinom vladavinom i njegovom potrebom za prestižem?
  3. Što misliš o teoriji da su brodovi namjerno potopljeni kako bi se izbrisalo sjećanje na Kaligulu?
  4. Kako bi opisao/la tehničke i inženjerske vještine koje su Rimljani pokazali pri izgradnji brodova? Na koji način te vještine pokazuju napredak rimske civilizacije?
  5. Koji su izazovi stajali pred pokušajima spašavanja brodova kroz povijest? Razmisli o različitim tehnologijama i tehnikama koje su koristili i kako su se one razvijale do Mussolinijevog vremena.
  6. Kako bi povezivanje s rimskom prošlošću moglo poslužiti političkim ciljevima u 1930-ima?
  7. Kako su arheološka istraživanja i tehnologije poput 3D modeliranja pomogle u očuvanju sjećanja na Kaliguline brodove? Razmisli o važnosti novih tehnologija u proučavanju povijesti i kako one mijenjaju naše razumijevanje prošlosti.
  8. Što te priča o Kaligulinim brodovima može naučiti o odnosu između povijesti, moći i politike? Razmotri kako se povijesni artefakti koriste za oblikovanje identiteta nacija i vođa.

Koliko je ova objava bila korisna?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena 0 / 5. Broj glasova: 0

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

Budući da vam je ovaj post bio koristan...

Pratite nas na društvenim mrežama!

Žao nam je što objava za vas nije korisna.

Dopustite da poboljšamo ovu objavu!

Kako ovu objavu možemo poboljšati?