U međuratnom razdoblju Coca Cola je svoje proizvode reklamirala uz simbol svastike (1925.). Svastike su se tada često koristile kao simbol sreće.

Coca-Cola kao sponzor nacističke Olimpijade

Coca-Cola je i prije gotovo sto godina imala značajnu reklamnu prisutnost na sportskim događajima. Tako su i 1936. godine bili službeni sponzor Olimpijskih igara koje su se održavale u Njemačkoj. Adolf Hitler i nacistički režim su nastojali iskoristiti Olimpijske igre za promociju svoje politike i nacističke ideologije. Naglasak je bio na promociji ideje o rasnoj superiornosti. Coca-Cola je preko svoje njemačke podružnice Coca-Cola GmbH uvidjela poslovnu priliku i postala jedan od glavnih sponzora ovih Igara, prodajući pića sportašima i gledateljima.

Poslovanje Coca-Cole u nacističkoj Njemačkoj

U to je vrijeme nacistička vlada čvrsto vjerovala da je sport važan za izgradnju jake i “čiste” njemačke nacije. Promicali su događaje poput Deutschlandrundfahrt (nacionalna biciklistička utrka) i velike nogometne turnire. Coca-Cola se uključila, sponzorirajući ove događaje kako bi promovirala svoju robnu marku. Time je tvrtka postala vrlo popularna u Njemačkoj.

Iako je nacistički režim već tada bio odgovoran za užasne postupke, Coca-Cola je nastavila poslovati u Njemačkoj na čelu s Maxom Keithom, šefom njemačkog ogranka. Keith je pomogao Coca-Coli da raste u Njemačkoj podržavajući ove nacionalne događaje, usklađujući marku s rastućom sportskom kulturom u zemlji. Pod njegovom upravo prodaja Coca-Colih proizvoda se podigla sa 100 000 sanduka (1933.) do 4 milijuna sanduka neposredno pred početak Drugog svjetskog rata. Tijekom rata koncentrat Coca-Cole je postao nedostupan za njemačku podružnicu, pa su pod Kiethovim vodstvom izmislili novo piće od dostupnih sastojaka (ostataka). Gazirana limunada od sirutke i pulpe jabuke se od 1941. prodaje kao Fanta.

Max Keith
Max Keith

Zašto je ovo bilo kontroverzno?

Odnos Coca-Cole s nacističkom Njemačkom otvara važna etička pitanja. Iako je cilj tvrtke bio rast poslovanja, njezina povezanost s nacističkim propagandnim događajima su bili kritizirani. Mnoge multinacionalne kompanije, poput Coca-Cole, nastavile su raditi u Njemačkoj u to vrijeme iz financijskih razloga, unatoč represivnom režimu. Vrijedi imati na umu da su nacisti već vršili progone Židova i drugih skupina, ali u to vrijeme još nisu imali teret rata i genocida što se uskoro dogodilo.

Reklame tvrtke tijekom tog razdoblja često su se fokusirale na lokalni ponos i sportske događaje, čineći marku privlačnijom njemačkim potrošačima. Ova je strategija dobro funkcionirala jer je tvrtka 1930-ih doživjela ogroman rast.

Coca-Colina uključenost u nacističku Njemačku naglašava kako tvrtke ponekad daju prednost profitu, čak i u teškim ili kontroverznim političkim okruženjima.

Pitanja za analizu

  1. Je li Coca-Colina odluka da sponzorira sportske događaje u nacističkoj Njemačkoj bila opravdana iz poslovnog aspekta, ili su trebali povući svoje poslovanje? Zašto?
  2. Kako je nacistički režim koristio sport za promicanje svojih ideja? Možeš li navesti primjere iz teksta?
  3. Što misliš, zašto su multinacionalne kompanije poput Coca-Cole smatrale sponzoriranje sportskih događaja u Njemačkoj važnim za svoj rast?
  4. Smatraš li da velike kompanije poput Coca-Cole imaju društvenu odgovornost u vezi s time gdje i s kim posluju? Objasni svoj stav.
  5. U kojoj mjeri bi politička situacija trebala utjecati na poslovne odluke velikih kompanija?
  6. Kako objašnjavaš strategiju Coca-Cole da nastavi s proizvodnjom novog pića (Fanta) nakon što su izgubili pristup originalnim sastojcima?
  7. Koje su posljedice Coca-Colina sponzorstva nacističkih sportskih događaja za imidž kompanije danas, gledajući iz povijesne perspektive?
  8. Zašto je poslovanje Coca-Cole u nacističkoj Njemačkoj kontroverzno i kako bi ti, da si na mjestu uprave Coca-Cole, postupio/la u toj situaciji?
U međuratnom razdoblju Coca Cola je svoje proizvode reklamirala uz simbol svastike (1925.). Svastike su se tada često koristile kao simbol sreće.
U međuratnom razdoblju Coca Cola je svoje proizvode reklamirala uz simbol svastike (1925.). Svastike su se tada često koristile kao simbol sreće.

Koliko je ova objava bila korisna?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena 0 / 5. Broj glasova: 0

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

Budući da vam je ovaj post bio koristan...

Pratite nas na društvenim mrežama!

Žao nam je što objava za vas nije korisna.

Dopustite da poboljšamo ovu objavu!

Kako ovu objavu možemo poboljšati?