Poučavanje povijesti

Komentar osvrta na predavanje “Vučedolska kultura”

4.33Kviews

Potaknuta osvrtom na predavanje „Vučedolska kultura – Europski odgovor na egipatske Piramide“, kolegice Jadranke Jagenčić-Šušnjić, u organizaciji Županijskog stručnog vijeća nastavnika povijesti u srednjim školama Varaždinske i Međimurske županije, u utorak 13. lipnja 2017., na kojem je profesor dr. sc. Aleksandar Durman održao “vrlo inspirativno predavanje o Vučedolskoj kulturi” (J. J.-Š.), želim izraziti svoje zadovoljstvo osvrtom kolegice Jadranke Jagenčić-Šušnjić na cjelokupni rad profesora dr.sc. Aleksandra Durmana i njegovo predavanje, održano 13. lipnja 2017.

Profesor je u pravom zanosu istraživača i znanstvenika predavao gotova dva sata koja su protekli u trenu. Mislima nas je vratio u neko drugo vrijeme, nastojeći nam prikazati svo bogatstvo Vučedolske kulture s kojima se mi tako malo ponosimo. Doista smo uživali i beskrajno smo zahvalni na njegovom dolasku u Varaždin. I u maniri pravog sveučilišnog profesora poklonio nam to predavanje. Vjerujem, da ćemo sve što smo čuli itekako moći primijeniti u razredu kao nastavnu jedinicu ili neki učenički projekt. (J. J.-Š.).

Osvrt kolegice Jadranke Jagenčić-Šušnjić, na predavanje profesora dr. sc. Aleksandra Durmana, “potpisujemo” i mi u Školi primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu.

Prije petnaest godina (2002.), profesor dr. sc. Aleksandar Durman održao je isto tako inspirativno predavanje o Vučedolskoj kulturi učenicima Škole primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu. Zahvalni smo profesoru Durmanu što nas je svojim predavanjem potaknuo i inspirirao za rad u razredu i na terenskoj nastavi.

U nastavku donosimo dva primjera naših radova:

  1. Školske godine 2002./2003., Nataša Striber, učenica 2. razreda, Odjela unutrašnje arhitekture, na Županijskom (Grad Zagreb) natjecanju iz povijesti prezentirala je samostalni istraživački rad „Vučedolski Orion i najstariji europski kalendar“. U uvodu svoga rada učenica je naglasila: Poticaj za odabir ove teme bio je predavanje profesora Aleksandra Durmana (održano u Školi primijenjene umjetnosti i dizajna), predavanje na kojem sam se prvi puta susrela s izuzetno zanimljivom kulturom. Zanimljivom i osobitom zbog toga što je na poseban način povezivala prirodu i prirodne pojave sa svakodnevnim životom, ali i sa sudbinom čovjeka.Vučedolci su tvorci najstarijeg europskog kalendara. Način njegove izrade potvrđuje povezanost prirode i prirodnih pojava i njihovu važnost u svakodnevnom životu.” Prilog 1: Samostalni istraživački rad učenika: „Vučedolski Orion i najstariji europski kalendar“, učenica, Nataša Striber; mentor, Smiljana Lazić-Marinković, prof. Povijesti.
  2. Školske godine 2013./2014. održali smo terensku nastavu: „Nebo nad Vukovarom 2600. pr. Kr. – 1991./2014.“, kojom smo željeli povezati povijest Vučedolaca i suvremenu povijest stanovnika toga prostora. Poticaj za terensku nastavu bilo je daljnje istraživanje profesora dr. sc. Aleksandra Durmana i njegova teza da je Vučedolski Orion – najstariji europski kalendar, a Vinkovci – najstariji europski grad. Prilog 2: Ppt-prezentacija terenske nastave: „Nebo nad Vukovarom 2600. pr. Kr. – 1991./2014.“, učenika prvih (pripremnih) razreda, Likovne umjetnosti i dizajna. Mentori: Smiljana Lazić-Marinković, prof. Povijesti ; Mirjana Tomašević Dančević, prof. Teorije oblikovanja i Mirela Jukić, prof. Tehničkog crtanja.
Smiljana Lazić Marinković
Osnovnu školu završila je u Trogiru, gimnaziju u Splitu, a diplomirala povijest i filozofiju na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Radila je u više osnovnih i srednjih škola u Sisku i Zagrebu te zavičajnim muzejima u Zaprešiću i Sesvetama. Bila je recenzentica više udžbenika iz povijesti. Od 2005. mentorica je studentima povijesti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Od 1987. nastavnica je povijesti i filozofije u Školi primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu, godine 2005. napredovala je u zvanje profesor mentor, a 2011. profesor savjetnik.