Biografije

Štefica Vidačić – hrvatska Miss Europe

14.6Kviews

Štefica Vidačić (umjetnički Steffie Vida) rođena je 1905. godine u Požegi. Bila je vlasnica kafića u Jurišićevoj ulici (prema nekim izvorima bila je samo zaposlena radnica u kafiću). Crne kose, zelenih očiju i visine 161 cm. Izabrana je za Miss Jugoslavije u zagrebačkom hotelu Esplanada na prvom izboru za Miss 1926. godine, dok je 1927. godine izabrana za Miss Europe u Berlinu. Dobivene titule osigurale su joj slavu u Budimpešti, Beču i Berlinu. Uz njezinu ljepotu vežu se mnoge legende, a bile one istinite ili ne, jedno je sigurno, njene crte lica, njezin stas i seksepil još i danas su aktualni te u potpunosti odražavaju duh Art déco razdoblja.

Snimila je i nekoliko filmova te su joj filmski producenti obećavali veliki uspjeh, a kao što je to i danas s poznatim licima i tada su hrvatski mediji pratili Šteficu na svakom koraku. Izvještavalo se o njezinoj novoj frizuri, haljini, iskustvima s putovanja po europskim sjedištima te sa snimanja. Šteficu je portretirao i poznati slikar tog razdoblja Robert Auer, nagu, samo djelomično prekrivenu tkaninom.

Štefica Vidačić na reklami za šampon
Štefica Vidačić na reklami za šampon

Pod umjetničkim je imenom Steffie Vida, odigrala sporedne uloge u filmovima “Ponoćni taksi”, “Ljubav u snijegu”, “Tajne Orijenta”, “Vitezovi noći”, a najupečatljiviju je ulogu odigrala u “Evinim kćerima” gdje je utjelovila barunicu Edith von Stetten.

Štefica Vidačić u raznim ulogama
Štefica Vidačić u raznim ulogama

Slomila je mnoga muška srca kada se udala za bogatog njemačkog filmaša, što je pokrenulo priče i legende. Jedna kaže da je ugledni gospodin iz Vlaške ulice, Josip Tiljak, zbog nje počinio samoubojstvo nakon čega je u novinama objavljeno njegovo oproštajno pismo.Najpoznatija je ipak legenda o Štefici i Miškecu. Miškec je bio zagrebački mladić koji je radio kao pomoćnik majstora i bio zaljubljen u Šteficu. Nakon što se Štefica udala, propio se, dao otkaz i postao prosjak. Kao prosjak uvijek je spavao na istom mjestu, pokraj Balkan prolaza, devedesetih je taj prolaz nazvan: Miškecov prolaz.

Leave a Response

Ivana Filipović
Diplomirala 2002. godine na Fakultetu organizacije i informatike u Varaždinu. Živi i radi u Zagrebu. U slobodno vrijeme istražuje povijest mode i uređuje vlastitu web stranicu.