Biografije

Idi Amin

6.45Kviews

Idi Amin Dada sedamdesetih je godina dvadesetog stoljeća bio vladar Ugande, a u povijest je ušao kao jedan od najbrutalnijih diktatora koje je svijet upoznao. Ugandu je koštao 300 do 500 tisuća života, a državu i narod gurnuo je na rub egzistencije uništivši i ono malo gospodarstva što su britanske kolonijalne vlasti ostavile iza sebe.
Nitko ne zna točno kada se rodio Idi Amin. Pretpostavlja se da je rođen nekad u 1925. godini, ali dan i mjesec rođenja nitko još nije točno utvrdio. Čak ni sam Idi Amin nije znao odgovor na to pitanje pa je svoj rođendan slavio 1. siječnja, a za godinu rođenja odabrao je 1925. Poznato je samo da je rođen u sjeverozapadnom dijelu Ugande koja je u to vrijeme bila britanski kolonijalni posjed. Nije pohađao nikakvu školu i bio je u potpunosti nepismen sve dok se nije pridružio britanskoj kolonijalnoj vojsci. U britansku je vojsku primljen 1946. godine kao pomoćni kuhar, ali je zahvaljujući svojim tjelesnim predispozicijama i ratničkom talentu vrlo brzo napredovao. Bio je talentiran i za sport, pogotovo one sportove u kojima je njegova tjelesna masa mogla doći do izražaja. Tako je u vojsci bio poznat kao dobar igrač rugbyja dok je kasnije devet godina držao titulu boksačkog prvaka Ugande u teškoj kategorji. U vojsci je Amin razvio dobar odnos s britanskim vojnicima škotske nacionalnosti što će na njega ostaviti velik utjecaj te razviti posebnu zaljubljenost u Škotsku. Uspon po činovima započeo je sredinom pedesetih godina kada je britanska kolonijalna vojska ratovala u Keniji protiv gerile poznate pod nazivom Mau Mau. Za vrijeme rata stekao je čin kaplara da bi po završetku rata bio promaknut u čin zapovjednika-bojnika.

Cijeli biografski članak potražite u časopisu Hrvatski povijesni portal broj 7

Leave a Response

Mato Bošnjak
Rođen sam 1983. godine u Tešnju, u Bosni i Hercegovini. 2010. godine diplomirao jednopredmetni studij povijesti na Hrvatskim studijima. Od siječnja 2008. godine honorarno radim u izdavačkoj kući Europapress holding, a nadam se skorom zaposlenju u nekoj od prosvjetnih djelatnosti. Marljivo i uporno skupljam knjige, fotografije, znanstvene i novinske članke s povijesnom tematikom, ali i s temama iz drugih humanističkih i društvenih znanosti (politologija, antropologija, sociologija itd.).