Biografije

Hans Frank – krvnik Poljske

4.85Kviews

Pratimo li tijek života Hansa Franka možemo izraditi model nacista iz Hitlerova najbližeg kruga. Rođen je na izmaku XIX. stoljeća u vrijeme kada se mlada njemačka država borila za uvrštenje među svjetske sile. To natjecanje sila dovelo je do Prvog svjetskog rata u kojem Frank, premda unovačen, nije aktivno sudjelovao. U međuratnom razdoblju možemo pratiti njegov uspon do vrha nacističke partije i kasnije provedbu nacističke ideologije tijekom gospodarenja Poljskom. Upravo mu je to razdoblje donijelo nadimak “krvnik Poljske”. Pravda ga je stigla u Nürnbergu.

Hans Michael Frank rođen je 3. svibnja 1900. godine u uglednoj obitelji odvjetnika Karla Franka. Nakon rata studirao je ekonomiju i pravo te se aktivirao politički ulaskom u Njemačku radničku partiju 1919. godine. Od 1923. bio je pripadnik SA odreda i ulazi u NSDAP (Nacional-socijalistička njemačka radnička partija). Sudjelovao je u minhenskom puču nakon kojeg bježi u Italiju.

1925. godine oženio je Mariju Brigitte Herbst s kojom je imao petero djece.

1926. godine položio je državni ispit i počeo se baviti pravnički poslom. Često je nastupao kao branitelj članova nacističke partije koji su često napadali političke protivnike. Do 1933. sudjelovao je u 2.400 takvih postupaka. Hitler mu je zahvalio postavljanjem na mjesto voditelja pravne službe NSDAP-a. Služio je kao Hitlerov osobni odvjetnik u 40 slučajeva. Sudjelovao je u postupku dokazivanja Hitlerova arijevskog podrijetla odnosno da preko djeda nije četvrtinu Židov. 1933. godine osnovao je Akademie für Deutsches Recht (Akademiju za njemačko pravo). Kao predsjedniku Akademije u vrhu članstva su mu bili istaknuti nacisti poput Goebbelsa, Göringa, Fricka i Hessa. Njegovu visokom položaju u nacističkoj hijerarhiji svjedoči i činjenica da je bio Mussolinijev osobni pomoćnik kada je ovaj posjetio Njemačku te je pratio Hitlera u posjeti Italiji. U to je vrijeme bio i među kandidatima za veleposlanika u Rimu.

Usponom nacista na vlast Frank je obavljao mnoge važne dužnosti. Od 1930. bio je zastupnik u Reichstagu. U ožujku 1933. postao je bavarski ministar pravde, a prelaskom u vladu Reicha postao je ministar bez portfelja. Nakon što je 1942. godine izbila nesuglasica s Himmlerom oko pravnog uređenja Njemačke, Frank je izgubio titulu Reichleitera nacističke stranke i položaj predsjednika Akademije za njemačko pravo.

Nakon okupacije Poljske 12. listopada 1939. godine preuzeo je dužnost upravitelja Generalnog Gubernatorstva (upravitelj cijele civilne administracije okupiranog poljskog područja). Početkom rata to je bilo područje od 95.000 kvadratnih kilometara, a nakon napada na SSSR proširilo se na 142.ooo kvadradnih kilometara. U najvećem opsegu zahvaćao je gospodarenje nad 12 milijuna ljudi.

Generalno Gubernatorstvo
Generalno Gubernatorstvo

Svoju politiku upravljanja Poljskom opisao je u jednoj rečenici:

“Poljsku ćemo tretirati kao koloniju i Poljaci će postati robovi velikog njemačkog svjetskog carstva.”

Hans Frank, 1939. - German Federal Archive (Bundesarchiv), Bild 146-1989-011-13, photograph: o.Ang.
Hans Frank, 1939. – German Federal Archive (Bundesarchiv), Bild 146-1989-011-13, photograph: o.Ang.

Na toj je funkciji bio potpisnik naredbi za pljačku, protjerivanje, zlostavljanje i naposlijetku ubojstva Poljaka i Židova. Poljski materijalni i ljudski resursi su morali poduprijeti nacističke ratne planove. Bio je veliki konkurent Göringu u pljačkanju kulturnog blaga poljskog plemstva i katoličke crkve.

“Želio sam narediti postavljanje postera o svakoj sedmorki streljanih Poljaka, ali u Poljskoj nema dovoljno šuma od kojih bi izradili dovoljno papira za te postere.”

Policiji i tajnim službama je naredio ubojstvo svakog tko se odupire njemačkim naporima uključijući glavne predstavnike poljske inteligencije. Poljski pravnici, liječnici, svećenici, učitelji, umjetnici i znanstvenici su ubijani kao taoci. Većina ih je okupljena već unutar prvih šest mjeseci vlasti.

Zabrana pomaganja Židovima, potpisao Frank (1942.)
Zabrana pomaganja Židovima, potpisao Frank (1942.)

Pred Poljsku su postavili visoke ekonomske zahtjeve, pa je npr. hrana distribuirana u Njemačku u tolikoj količini da je u Poljskoj izbila glad. Stotine tisuća Poljaka upućeno je na rad u Njemačku. Do sredine 1942. obavještava Berlin da je već uputio 800.000 Poljaka na rad u Reichu, a do kraja godine poslati će ih još 140.000.

Područje pod njegovom upravom sadržavalo je između 2,5 i 3,5 milijuna Židova. Uz zakonske odredbe Židovi su prvo okupljani u geta te nakon toga upućeni u logore. Na njegovom području vlasti osnovani su Belzec, Sobibor, Treblinka i Majdanek. Već je u prosincu 1941. godine izjavio:

Wir müssen die Juden vernichten, wo immer wir sie treffen und wo es irgend möglich ist.

U prijevodu: Mi moramo uništiti Židove gdje god da ih sretnemo i gdje je to ikako moguće.

25. siječnja 1944. je procijenio da je pod njegovom upravom ostalo još samo oko 103.000 Židova.

Niklas Frank - sin Hansa Franka, danas je poznati antinacistički aktivist - u svom novčaniku nosi fotografiju smaknutog oca kao podsjetnik i upozorenje
Niklas Frank – sin Hansa Franka, danas je poznati antinacistički aktivist – u svom novčaniku nosi fotografiju smaknutog oca kao podsjetnik i upozorenje

Pred navalom Crvene armije 17. siječnja 1945. bježi u iz Krakova u Bavarsku. Američka vojska ga je zarobila 4. svibnja 1945. godine. Pri zarobljavanju su ga žestoko prebili. U njegovu su posjedu “oslobodili” umjetnine Rembrandta, Rubensa i da Vincija. Zarobili su i njegov osobni dnevnik u kojem je na 11.367 stranica pažljivo bilježio svoju upravu iz krakovskog dvorca Wavel. Dnevnik je poslužio optužbi pri oblikovanju slučaja u Nürnbergu.

Optužen je po prvoj (za konspiraciju), trećoj (ratne zločine) i četvrtoj (zločini protiv čovječnosti) točci nürnberškog suda. Na sudu se kao vješti odvjetnik branio da nije odgovoran za zločine koji su se desili već je samo sudjelovao u pacifikaciji stanovništva pod okupacijom. Tvrdio je da nije imao stvarnu kontrolu nad postupcima policije te da nije znao o aktivnostima koje se provode u koncentracijskim logorima i logorima smrti. Prebacio je odgovornost na Himmlera. Presudom suda proglašen je krivim po točkama tri i četiri te je 1. listopada 1946. osuđen na smrt. Prihvatio je presudu riječima da kaznu zaslužuje i da ju očekuje. Smaknut je vješanjem 16. listopada 1946. godine.

Tijelo Hansa Franka nakon vješanja
Tijelo Hansa Franka nakon vješanja

Kompletna dokumentacija saslušanja i suđenja dostupna je online na stranicama Sveučilišta Cornell – Donovan Nuremberg Trials Collection (link na pretraživanje ključne riječi Hans Frank).

Literatura

  1. Hans Frank. Encyclopædia Britannica, URL: https://www.britannica.com/biography/Hans-Frank (pristupano 13.4.2017.)
  2. Hans Frank. Wikipedia, URL: https://de.wikipedia.org/wiki/Hans_Frank (pristupano 13.4.2017.)
  3. Nuremberg Trial Defendants: Hans Frank. Jewish virtual library, URL: http://www.jewishvirtuallibrary.org/nuremberg-trial-defendants-hans-frank (pristupano 13.4.2017.)
  4. Nuremberg Trial Judgements: Hans Frank. Jewish virtual library, URL: http://www.jewishvirtuallibrary.org/nuremberg-trial-judgements-hans-frank (pristupano 13.4.2017.)
Miljenko Hajdarović
Diplomirao povijest i sociologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Od 2005. godine radi kao nastavnik Povijesti, Sociologije, Politike i Građanskog odgoja u osnovnim i srednjim školama. Od siječnja 2006. do travnja 2020. g. uređivao je Hrvatski povijesni portal.