Najave

KULTURNA TRIBINA: Poznati sportaši i intelektualci o političkoj upotrebi sporta

2.01Kviews

U sklopu manifestacije „Dani antike“ će se u petak 9. lipnja u 21 sati na Forumu u Puli održati kulturna tribina na temu „’KRUHA I IGARA’: Politička upotreba sporta u antici i danas“.

Od uglednih će se gostiju saznati koliko su doba Rima u pulskoj Areni bile zastupljene gladijatorske igre te jesu li i na koji način one korištene kao sredstvo prenošenja političkih poruka narodu. Nakon toga će se prema najavama organizatora otvoriti čitavi niz sportsko-političkih tema iz druge polovice 20. i početka 21. stoljeća, s naglaskom na događaje koji su obilježili raspad socijalističke Jugoslavije, odnosno međunacionalne obračune navijača koji su prethodili izbijanju oružanih sukoba u Hrvatskoj i Bosni i Heregovini. Ugledni će se gosti ove tribine dotaknuti i događaja iz 1990-ih, poput sukoba prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana s navijačkom skupinom Bad Blue Boys oko promjene imena Dinamo u Croatia, načina na koji je ondašnja N. K. Istra zaigrala u prvoj hrvatskoj nogometnoj ligi u proljeće 1992. godine, te na koji je način politika oblikovala opstanak pulskih nogometnih klubova u 2000-im. Događaji zadnjih 15-ak godina su ne manje interesantni u pogledu sprege politike i sporta, posebno prisjetimo li se najava „isušivanja nogometne močvare“ i pokušaja brojnih političkih intervencija oko uvođenja reda u profesionalni sport u Hrvatskoj. Kroz razgovor s uglednim sugovornicima vidjet će se u kakvoj se mjeri i na koji način sport danas koristi u političke svrhe te koliko koncept „Kruha i igara“ funkcionira u društvu na pragu 21. stoljeća.

Gosti ove manifestacije će biti povjesničar Hrvoje Klasić s Filozofskog fakulteta u Zagrebu, Robert Matteoni, novinar Sportskih novosti, Darko Komšo, ravnatelj Arheološkog muzeja Istre te bivši nogometaš i današnji trener Elvis Scoria, a tribinu će moderirati Ivan Žagar.

HPP
Hrvatski povijesni portal je elektronički časopis za sve ljubitelje povijest.