Crtice

Rasprodaja na crni petak nema veze s prodajom robova!

4.54Kviews

Društvenim mrežama često kruže navodne povijesne činjenice oko raznih povijesnih događaja. Jedna od takvih je i sličica kojom se tvrdi da rasprodaje za crni petak imaju veze s prodajom robova.

Obično se takva informacija širi s ilustacijom redova robova ispod koje piše “Black Friday 1904”. To nema veze s povijesnim činjenicama!

Česta Facebook objava s ovom ilustacijom
Zapravo se radi o naslovnici knjige “Every Mother’s Son is Guilty: Policing the Kimberley Frontier of Western Australia 1882-1905”

Crni petak je rasprodaja koja se održava petkom nakon američkog blagdana “Dan zahvalnosti”. Na zapadu je taj dan rasprodaje obilježen stvarno niskim cijenama i nažalost velikom ljudskom pohlepom za materijalnim.

Jedna od verzija porijekla “crnog petka” ne odnosi se na rasprodaju već na propast američkog tržišta zlata na petak 24. rujna 1869. godine. Tada je prvi put korišten termin “crni petak”.

Miljenko Hajdarović
Diplomirao povijest i sociologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Od 2005. godine radi kao nastavnik Povijesti, Sociologije, Politike i Građanskog odgoja u osnovnim i srednjim školama. Od siječnja 2006. do travnja 2020. g. uređivao je Hrvatski povijesni portal.