Crtice

Sijamski blizanci

3.52Kviews

Sijamski blizanci su identični blizanci kod kojih nije došlo do potpune podjele tijekom ranog fetalnog razvoja, tako da mogu dijeliti dijelove tijela ili organe. Taj naziv “sijamski” potječe iz sredine XIX. stoljeća kada su braća Chang i Eng stekli veliku slavu putujući diljem svijeta. Prvi imenom zabilježeni “sijamski blizanci” se spominju od XII. stoljeća.

Chang i Eng su rođeni u Bangaseau (današnji Tajland, ondašnji Siam) 11. svibnja 1811. godine. 1829. su stigli u SAD gdje su nastupali sljedećih 25 godina. Zaradili su blizu 80.000$ i 1855. kupili farmu u Sjevernoj Karolini. Pridodali su si američko prezime Bunker. Uz pomoć velike obitelji i kupljenih robova postali su ugledni proizvođači duhana. Oženili su sestre Adelaide i Sarah Ann s kojima su ukupno imali 21 dijete (u više izvora se spominju drugačije brojke od 11 do 22). Obiteljski život su uredili tako da je svaki tjedno imao barem tri dana kod svoje obitelji. Sestre su se tijekom vremena posvađale i obitelji nisu međusobno komunicirale. Tijekom američkog građanskog rata Changov sin Christopher i Engov sin Stephen su se borili za Konfederaciju. Nakon rata su izgubili dio posjeda i sve robove. Ponovno su neuspješno pokušali pokrenuti svoju karijeru i turneju Amerikom. Voljeli su dobre cigare, čitanje i finu odjeću. Eng je volio duge noćne partije pokera dok je Chang u tom periodu volio dublje zaviriti u časicu.

Chang i Eng u poznijim godinama
Chang i Eng u poznijim godinama

17. siječnja 1874. umro je Chang, koji je već 1870. doživio manji moždani udar. Eng je umro nekoliko sati kasnije. Prema različitim izvorima Engova obitelj je odmah poslala po liječnika da izvede odvajanje, dok prema drugima Eng to nije dopustio. Nakon smrti je provedena obdukcija kojom je dokazano da bi njihov pokušaj odvajanja sigurno završio kobno za obojicu. Njihova zajednička jetra je i danas izložena u Mütter Museum u Philadelphiji. O njima je pisao Mark Twain u priči “Sijamski blizanci”, a trenutno proslavljeni glumac Gary Oldman zajedno sa Douglasom Urbanskim piše scenarij za priču o njihovom životu. Njihovi potomci danas broje oko 1500 članova.

Chang i Eng sa sinovima Jamesom i Albertom snimljeni 1870. godine
Chang i Eng sa sinovima Jamesom i Albertom snimljeni 1870. godine

Najstariji sijamski blizanci prema Guinnessovoj knjizi rekorda

Braća Ronnie i Donnie Gaylon su prema Guinnessovoj knjizi rekorda (iz 2009. godine) najstariji sijamski blizanci na svijetu. Rođeni su 28. listopada 1951. godine u američkom gradu Daytonu. Dijele više organa i njihovo odvajanje nije moguće. Njihov samohrani otac je “zahvaljujući” njihovom stanju osmislio putujuću točku s kojom su blizanci prehranjivali cijelu obitelj (sa ukupno devetoro djece). Turneja Sjevernom i Latinskom Amerikom ih je proslavila i omogućila relativno pristojan život. Povremeno se pojavljuju na televiziji, a krajem 2010. godine televizija TLC je snimala reality show “The World’s Oldest Conjoined Twins Move Home”. Ronnie i Donnie su od ušteđevine kupili kuću prije 20 godina koja im više nije odgovarala. Kako se o njima brine mlađi brat Jim uz pomoć lokalne zajednice i zarade iz reality showa njegova je kuća dograđena.

Braća Ronnie i Donnie Gaylon
Braća Ronnie i Donnie Gaylon

Prvi pokušaj odvajanja

Sestre Doodica i Radica
Sestre Doodica i Radica

Razdvajanje sijamskih blizanaca je vrlo rizično uz česte smrtne slučajeve jedne ili obje jedinke. Prema arapskoj legendi iz ranog srednjeg vijeka otac je udarcem mača razdvojio Hashima ibn Manafa i Abd Shamsa, koji su bili spojeni tako da je Hashimova noga bila spojena sa bratovom glavom. Vjerojatno prvi “moderni” pokušaj odvajanja sijamski blizanki je zabilježen čak i filmskom kamerom. Pariški liječnik Eugene-Louis Doyen je 1902. godine razdvojio Radicu i Doodicu. Rođene su 1888. u Indiji, a 1893. su prodane u putujući cirkus. 1902. Doodica je oboljela od tuberkuloze i dr. Doyen je operacijom pokušao spasiti Radicu. Doodica je umrla ubrzo nakon razdvajanja. Radica je umrla sljedeće godine nakon što je prvu samostalnu godinu provela u bolnici na liječenju od tuberkuloze.


Radica i Doodica (na desnoj strani) poslije razdvajanja

Leave a Response

Miljenko Hajdarović
Diplomirao povijest i sociologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Od 2005. godine radi kao nastavnik Povijesti, Sociologije, Politike i Građanskog odgoja u osnovnim i srednjim školama. Od siječnja 2006. do travnja 2020. g. uređivao je Hrvatski povijesni portal.