Novosti

Otvoreno pismo o poziciji predmeta Povijest unutar strukovnog kurikuluma koji se provodi u sklopu eksperimentalnog projekta dualnog obrazovanja

7.23Kviews

Pismo je upućeno na više adresa Ministarstva obrazovanja i znanosti, Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih i prema sindikatima. 

U ovoj školskoj godini u desetak strukovnih škola diljem Hrvatske ušao je još jedan eksperimentalni program (uz Škole za život): Dualno obrazovanje u strukovnim školama. Taj program dualnog obrazovanja, kojem eksperimentalna faza traje sljedeće 2 školske godine, trebao bi ući u budućnosti u sva strukovna zanimanja kako je predviđeno Nacionalnim kurikulumom za strukovno obrazovanje.
Problem je taj što je Ministarstvo, u suradnji s gospodarskim sektorom, a može biti i samostalno, izbacilo nastavu Povijesti iz općeobrazovnih predmeta. To je učinjeno krajem kolovoza, iako je program iz lipnja, kada su bili upisi učenika u škole, još uvijek sadržavao Povijest.
Pilot projekt predviđa u prvoj godini uvođenje dualnog obrazovanja u 10 škola. U drugoj godini projekta mora ući u njih 20. Nakon toga dualno strukovno obrazovanje ulazi kao model strukovnog obrazovanja u sve strukovne škole.
Povijest nije predviđena kao dio obrazovanja budućnosti u strukovnim školama u Hrvatskoj!

Stoga moramo djelovati na različite načine i molimo da nam se priključite u akcijama.

U privitku vam šaljemo dopis koji Županijsko stručno vijeće nastavnika povijesti u srednjim školama u Splitsko – dalmatinskoj županiji planira poslati Ministarstvu, ASOO te čelniku našeg Sindikata.
Molim vas, proslijedite dokument što većem broju članova i vašim voditeljima Županijskih stručnih vijeća, pozovite ih da u ime svih članova vaših vijeća ustanu u obranu našeg predmeta, za naše dobro i dobro naših učenika.

Poštovani,

u ime članova ŽSV-a nastavnika povijesti Splitsko-dalmatinske županije obraćamo Vam se kao najvišoj istanci, zabrinuti za budućnost nastavnog predmeta Povijest u hrvatskom srednjoškolskom obrazovanju u strukovnim školama. Naime, predmet Povijest izbrisan je preko noći, krajem kolovoza 2018.g., iz strukovnog kurikuluma škola koje su ove šk.g. ušle u eksperimentalni program „Dualno obrazovanje“.

Držimo da je nedopustiv takav način ukidanja jedinog predmeta humanističkog predznaka u hrvatskom obrazovanju (uz Hrvatski jezik), tek nekoliko dana prije početka nastavne godine, kada su učenici već upisani u škole po postojećim programima. Ovakva Vaša odluka višestruko je štetna za obrazovni sustav u Hrvatskoj.

Ukidanjem nastave Povijesti mladim ljudima uskraćujete pravo  na znanstvene spoznaje nezamjenjive za snalaženje u suvremenom, europskom, demokratskom društvu temeljenom na humanističkim spoznajama, ali i pravo  na upoznavanje kulturne baštine i  povijesti naroda kojem pripadaju te time i na razvoj nacionalnog identiteta. Shvaćajući važnost upravo ovih vrijednosti, ugrađenih u sve strateške programe razvoja Europske unije, europska praksa u svim strukovnim školama predviđa nastavu Povijesti kao nezaobilazan faktor u odgoju mladih.

Također, ovakav Vaš potez ugrozit će egzistenciju nastavnika direktno pogođenih ovim promjenama, ali i indirektno prouzrokovati osjećaj neizvjesnosti kod svih srednjoškolskih nastavnika Povijesti (ali i drugih predmeta čija je satnica ukinuta dualnim programima) koji su ključni u procesu realizacije planirane reforme školstva.

Molimo Vas da nam dostavite:

detaljno objašnjenje odgojno-obrazovnih ciljeva i ishoda koji stoje iza odluke o ukidanju nastave Povijesti u strukovnom kurikulumu dualnog obrazovanja.

– procjene poslodavaca na temelju kojih ste donijeli odluku o ključnim kompetencijama stečenim kroz općeobrazovne predmete koje „učenik mora steći kako bi se prodavački, dimnjačarski, staklarski i kozmetičarski radni procesi mogli realizirati na odgovarajućoj poslovnoj razini“ te da definirate koliko su oni usklađeni s vrijednostima i ciljevima strukovnog obrazovanja navedenima u temeljnom strateškom dokumentu Nacionalni kurikulum za strukovno obrazovanje (str. 4.-7.) koji je donesen od krovne obrazovne institucije hrvatskog Ministarstva znanosti i obrazovanja i morao bi biti relevantniji od mišljenja gospodarskih subjekata.

– popis škola koje su ušle u eksperimentalni program dualnog obrazovanja te broj učenika koji pohađaju nastavu po pojedinom programu kako bismo imali uvid u relevantni uzorak na temelju kojeg će biti procijenjena uspješnost ovog eksperimentalnog programa

– popis  gospodarskih subjekata koji su preuzeli obvezu obrazovanja učenika (s brojem učenika po navedenom gospodarskom subjektu) navedenih kao uvjet za upis učenika u dualno obrazovanje u dokumentu Model hrvatskog dualnog obrazovanja

Pozivamo Vas da preispitate svoju odluku.

Molimo Vas da nam u zakonskom roku dostavite Vaš odgovor kako bismo, ukoliko bude potrebno, mogli što prije poduzeti daljnje korake u zaštiti prava naših učenika i nas samih.

Unaprijed Vam zahvaljujemo na odgovoru!

Srdačan pozdrav!

                                                                                       Županijsko stručno vijeće nastavnika povijesti

                                                                                       Splitsko-dalmatinske županije

Leave a Response

HPP
Hrvatski povijesni portal je elektronički časopis za sve ljubitelje povijest.