Poučavanje povijesti

Potpuno drugačiji barok

5.51Kviews

Gradivo povijesti 6. razreda osnovne škole predviđa pregled povijesnih događanja od ranog srednjeg vijeka do baroka, što obuhvaća razdoblje više od tisuću godina. Svako to razdoblje ima svoje posebnosti i zanimljivosti, no vrlo često učenje tih informacija djeci predstavlja napor, pogotovo jer ovaj predmet slovi kao jedan od onih u kojem je potrebno učiti napamet, bez razumijevanja i interesa. Zbog toga je djecu tijekom cijele školske godine potrebno dodatno zainteresirati i motivirati na sudjelovanje u nastavi, kroz samostalna istraživanja, praktične primjere i grupni rad.

Projekt ‘Potpuno drugačiji barok’ na zanimljiv način povezuje školsko gradivo s djeci poznatim povijesnim razdobljem njihovog grada. Varaždin je jedan od najljepših gradova u Hrvatskoj, poseban po svom baroknom naslijeđu. Ovaj grad baroka, muzike i cvijeća jedinstven je i po načinu očuvanja tradicijskih vrijednosti koje proizlaze iz njegove povijesne baštine.

‘Potpuno drugačiji barok’ projekt je usmjeren prema baroku – stilu u umjetnosti koji karakterizira Varaždin, grad u kojem živimo. Učenici kroz raznoliku nastavu, kao što i govori geslo projekta – VARIETAS DELECTAT – PROMJENA JE UGODNA, upoznaju barok putem pet ljudskih osjetila, što je i glavni cilj projekta.

Uz to, projekt ima i sljedeće specifične ciljeve:

  • kroz sudjelovanje u kulturnom i povijesnom pogledu grada Varaždina, odlaskom na koncerte, fotografiranjem zgrada te proučavanjem povijesnih zapisa, kod učenika poticati očuvanje povijesnih tradicijskih vrijednosti grada u kojem žive.
  • kod učenika razvijati vještine pretraživanja literature, komunikacijske vještine, kreativnost u radu i izražavanju.
  • motivirati učenike na sudjelovanje u izvanprogramskim aktivnostima te tako poticati i razvijati individualne interese.
  • preko planiranih aktivnosti poticati domoljublje i razvijati svijest o nacionalnim vrijednostima.

Kako bi gradivo povijesti učinili još zanimljivijim i lakšim za učenje, osmišljen je niz aktivnosti koje od učenika traže da proučavaju, upoznaju i preko toga zavole barok putem svih pet ljudskih osjetila. Te su aktivnosti rezultirale angažmanom svih učenika šestih razreda preko tematskih referata, plakata, posjeta koncertima, razgledavanja grada i prezentacija te izrade čokoladnih slastica.

Provođenje projekta predstavlja rad u školskom okruženju i izvan njega. U skladu s osnovnim ciljem projekta, aktivnosti proučavaju i upoznavaju barok kroz 5 ljudskih osjetila: vid, sluh, opip, okus i miris.

Osjetilo vida

Unutar ovih aktivnosti učenici su proučavali arhitekturu baroka, način odijevanja ljudi i likovno stvaralaštvo tog povijesnog razdoblja. Kroz ove aktivnosti učenici su bili vođeni od strane prof. povijesti umjetnosti te su kroz radionice upoznali osnovne karakteristike baroka kao i najpoznatije barokne građevine i likovna djela u svijetu i Hrvatskoj. Osim toga, u sklopu ovih aktivnosti provedena je i terenska nastava koja uključuje razgledavanje grada, nakon čega su učenici fotografirali barokne građevine te napravili plakate i prezentacije. Zaključili smo da je Varaždin kao barokni grad u 17. st. potpuno pripadao europskom kulturnom krugu, utjecaj barokne umjetnosti na način života u Varaždinu bio je velik, a grad je s pravom dobio epitet ‘mali Beč’.

Osjetilo sluha

Na satovima povijesti učenicima je predstavljen barokni stil u glazbenoj umjetnosti te smo poslušali nekoliko poznatih ulomaka pojedinih baroknih glazbenih djela. Ujedno smo prisustvovali i koncertu u sklopu Varaždinskih baroknih večeri. Učenici koji su samostalno bili na koncertima VBV-a svoje su dojmove s koncerata prepričali ostalim učenicima.

Osjetilo opipa

Ovaj dio aktivnosti obuhvatio je izradu različitih samostalnih radova:

  • izrada plana grada Varaždina na kojem bi bile prikazane najpoznatije barokne građevine;
  • izrada jedrenjaka iz doba baroka čemu je prethodilo istraživanje na povijesnim izvorima;
  • izrada baroknih portala iz plastelina ili gipsa;
  • istraživanje zavičajne povijesti, izrada plakata i prezentacija.

Osjetilo okusa

S obzirom na to da je barok vrlo raskošan umjetnički stil, ove smo aktivnosti povezali s čokoladom koja predstavlja raskoš okusa. Organiziran je „Sat čokolade“ na kojima su učenici prezentirali slastice od čokolade koje su samostalno izradili. Jedan od najsretnijih trenutaka nastave povijesti bio je konzumacija pripremljenih slastica od čokolade i uživanje u okusu baroka.

Osjetilo mirisa

Nakon što su upoznali barok preko četiri osjetila – okusa, opipa, vida i sluha, u učionici smo postavili plakat na kojem su učenici napisali svoj doživljaj baroka mirisom. Svaki je učenik pokušao izraziti koji ga miris podsjeća na barok (miris parfema, miris pečenog kruha, miris cvijeta, miris proljeća, miris starog ormara …).

Po završetku projekta djeca su detaljno upoznala povijesno razdoblje baroka putem pet ljudskih osjetila. Promjenom negativnog stava i odbacivanjem predrasuda prema predmetu povijesti, učenici su sa zanimanjem naučili i savladali taj dio gradiva te ga upotpunili znanjem koje nije dio školskog gradiva već se odnosi na tradiciju grada u kojem žive.

Poticani na samostalno istraživanje, učenici su razvijali vještine pretraživanja literature i uočavanja bitnih informacija za potrebe pisanja referata. Također, predstavljanjem referata pred drugim učenicima razvijali su komunikacijske vještine i jasnoću izražavanja.

Kod učenika se na ovaj način produbljuje ljubav prema svom gradu i domovini te tako kod dvanaestogodišnjaka počinje (ili se već produbljuje) razvoj nacionalne svijesti.

Inovativnim pristupom u nastavi povijesti kod učenika se stvorio pozitivan pristup prema gradivu i smanjio predrasude o povijesti kao nezanimljivoj i teškoj za svladavanje.

Vjerujemo da će pozitivno iskustvo ovog projekta kod djece potaknuti razvijanje i prepoznavanje vlastitih interesa, što će ih potaknuti na kreativno učenje i drugih predmeta.

Prvi put objavljeno u časopisu Pogled kroz prozor (30.11.2011.).

Leave a Response

Antonija Benjak
Profesorica povijesti zaposlena u IV. Osnovnoj školi Varaždin.