Svakodnevica

You’ve lost that loving feeling

You’ve lost that loving feeling
3.45Kviews

Svaki put kad na radiju, odnosno nekom drugom proizvođaču buke, čujem bariton Billa Medleya kako započinje pjesmu sa

You never close your eyes anymore when I kiss your lips

prvo se sjetim velikog filmskog hita „Top Gun“. One iz prijašnjih generacija zasigurno podsjeća na nešto sasvim drugo, a o kasnijim generacijama se ni ne usudim nagađati. Riječ je o prvom stihu pjesme „You’ve lost that loving feeling“ iz radionice Phila Spectora[1], Barryja Manna i Cynthie Weil[2], originalno izvedene od sastava „Righteous Brothers“ [3] [4].

Pjesma je snimljena u listopadu, a objavljena u studenom 1964. na istoimenom albumu, kao i u single izdanju. Ni producent (Spector), niti članovi sastava (Bill Medley i Bobby Hatfield) nisu očekivali veliki uspjeh pjesme, jer je bila spora, te, za ono doba, preduga (03:45 min.). Osim toga, Hatfield nije bio pretjerano oduševljen kompozicijom, jer se tenor [Hatfield] uključivao tek u pripjevu. Zbog svih tih objektivnih i subjektivnih, komercijalnih i egoističnih razloga i bend, i producent ostali su zatečeni kad je pjesma 6. veljače 1965. dohvatila prvo mjesto Billboard Hot 100 ljestvice, na kojem je ostala tjedan dana, te drugo mjesto Billboard R&B ljestvice!

Scena iz filma Top Gun u kojoj se izvodi ova pjesma
Scena iz filma Top Gun u kojoj se izvodi ova pjesma

Pjesma je doživjela [najmanje] još 75 verzija, među kojima se mogu naći imena velikana pop glazbe poput Elvisa, Gladys Knight, Pat Boone, Isaac Hayes, Tom Jones, Gene Pitney i drugi…

Tijekom svojih 35 godina u dvadesetom stoljeću originalna verzija pjesme puštana je na radiju i televiziji više od 8 milijuna puta (8.000.000!) što joj je osiguralo prvo mjesto na BMI Top 100 Songs of the Century[5] (Prvih 100 pjesama stoljeća) i zasluženu prepoznatljivost u cjelokupnoj svjetskoj kulturnoj baštini.

Bilješke:
[1] Vidi: http://www.philspector.com/ ;
Poslušaj: http://digital.library.unt.edu/ark:/67531/metadc19772/m1/ : Track3, Track4 i Track5

[2] Vidi: http://www.mann-weil.com/

[3] Vidi: http://en.wikipedia.org/wiki/The_Righteous_Brothers;
http://hr.wikipedia.org/wiki/The_Righteous_Brothers;
http://www.jeffosretromusic.com/rbrothers.html

[4] Zgodno je znati da je među pratećim vokalima bila i tada mlađahna Cher, koja će i sama ubrzo ostvariti glazbenu karijeru zavidne uspješnosti. (op. a.)

[5] Vidi: http://www.bmi.com/news/entry/232893

Poster za film Top Gun
Poster za film Top Gun

Leave a Response

Dinko Odak
Diplomirao sam politologiju na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, smjerove: javne politike; međunarodni odnosi. Radio sam kao radio-voditelj i urednik, DJ, pomotor, državni službenik i u sektoru usluga zaštite okoliša. Povijest, pogotovo vojna, mi je hobi posljednjih 35 godina, a bavim se i analizom (i sintezom) stvarnih, a ne medijskih, međunarodnih odnosa i/ili događaja. Nepopravljivi sam antropopesimist i kolapsist.