Društva - Udruge - Organizacije

Treći urednički sastanak History that connects

987views

Četrdesetak dana nakon susreta u Osijeku, urednici sedam zemalja sudionica projekta History that connect susreli su se u Skopju od 7. do 9. lipnja. Urednički je sastanak bio veoma zanimljiv, sadržajan i protekao je u radnoj atmosferi.
Gledajući teme sastanak možemo podijeliti u tri dijela:

U prvom je dijelu Emina Živković iz Srbije iznijela nazočnima svoje impresije i zaključke sa seminara srpskih učitelja i nastavnika povijesti koji je u svibnju održan u Valjevu u Srbiji. Na seminaru su pilotirani neki moduli koji će se naći u budućoj publikaciji. Urednicima i autorima veoma su bile korisne informacije koje su čuli od svoje kolegice jer su mogli komparirati informacije s četiri velika seminara na kojima su moduli pilotirani (Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Srbija i Makedonija).

Drugi se dio sastanka odnosio na pregled radionica iz Slovenije, Srbije i s Kosova. Autori su pregledali svih devet preostalih radionica, iznijeli svoje primjedbe, zabilješke, komentare i zaključke koji će se prenijeti autorima radionica.

Slijedila je kontrola i pregled već ranije pregledanih radionica iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore i Makedonije. Radionice su u velikoj mjeri ispravljene, dorađene i pripremljene za prijevode na druge jezike.

U trećem su se dijelu sastanka dogovarali tehnički detalji buduće publikacije. Dogovarao se prijelom radionica za štampu, koncepcija udžbenika, prijevodi na druge jezike.

Osim sedam već prije navedenih urednika nastavnih modula na sastanku je aktivno sudjelovao i kolega Besnik Emini iz Makedonije koji je svojim komentarima i zaključcima uvelike pomogao kvaliteti sastanka.

Malo slobodnog vremena što su imali, urednici su iskoristili za razgled Skopja i okolice na koji su ih odveli veoma ljubazni i gostoljubivi domaćini Mire Mladenovski i Besnik Emini.

Igor Jovanović
Profesor povijesti iz Osnovne škole Veli Vrh. Aktivan u projektima Hrvatske udruge nastavnika povijesti i EuroClia.