Najave

Hasidske enklave u New Yorku: Transplantacija istočnoeuropskih židovskih gradića i načina života na američko tlo

2.29Kviews

Na Geografskom odsjeku PMF-a, u sklopu ciklusa predavanja ”Geografski ponedjeljak”, u ponedjeljak, 13. travnja 2015. u 19.00 bit će održano predavanje dr.sc. Gabi Abramac o hasidskim enklavama u New Yorku. Predavanje je otvoreno za javnost.

Hasidski pokret različit je od ostalih oblika ortodoksnog židovstva zato što naglasak stavlja na židovski misticizam, na stvaranje novog oblika štovanja i na jedinstvenu društvenu organizaciju. Hasidski nauk ističe kako bilo koji Židov može uspostaviti odnos s božanstvenim kroz radosno iskazivanje vjere koje uključuje pjevanje, ples i ekstatičnu molitvu. Ovo je bilo suprotno tadašnjoj rabinskoj tradiciji koja je bila temeljena na asketskom izučavanju Tore, primarno u domeni elite. Do kraja Drugog svjetskog rata velika većina hasidskih Židova Europe ubijena je u holokaustu. Političke i geografske okolnosti uvjetovale su preživljavanje. Oni koji su živjeli bliže ruskoj granici imali su prilike prebjeći u, relativno govoreći, sigurniji Sovjetski Savez. Mađarski hasidi preživjeli su u većem broju od poljskih hasida budući da se Mađarska priključila silama osovine tek 1944. godine. Suprotno tomu, nacisti su zauzeli Poljsku već 1939. i ubili su većinu poljskih hasida u koncentracijskim logorima. Uništavanje središta hasidizma tijekom holokausta, osobito u Poljskoj i Mađarskoj, označilo je povijesni kraj hasidizma kao židovskog iskustva na istočnoeuropskom tlu. Preživjeli hasidi naselili su se nakon rata u Sjedinjenim Američkim Državama, Izraelu, Kanadi, Engleskoj i Belgiji. Unatoč određenim promjenama unutar hasidizma, istočnoeuropske značajke prisutne su u svakodnevnom životu hasida – u njihovoj kuhinji, odijevanju, vjerskom stilu života, a najviše u održavanju jidiša kao glavnog govornog jezika u većini hasidskih zajednica.

Ovo predavanje vodi nas kroz povijest hasidskog judaizma u Europi i dolazak hasida u Ameriku. Dr. sc. Gabi Abramac predstavit će rezultate svog terenskog istraživanja provedenoga u hasidskim enklavama New Yorka, te zorno opisati način života, običaje i jezik hasidskih zajednica.

HPP
Hrvatski povijesni portal je elektronički časopis za sve ljubitelje povijest.