Najave

Zajednička izložba učeničkih istraživačkih radova o odabranim temama iz Drugog svjetskog rata i poraća Dubrovnika, Čakovca i Pule

1.84Kviews

Veliko nam je zadovoljstvo pozvati vas na zajedničku izložbu učeničkih istraživačkih radova o odabranim temama iz Drugog svjetskog rata i poraća Dubrovnika, Čakovca i Pule u Muzeju Mimara u subotu, 28. veljače u 11h. Deset istraživanja koje predstavljamo nastalo je u sklopu drugog ciklusa projekta Moj zavičaj kroz vrijeme čija je osnovna ideja graditi obrazovanje za suočavanje s prošlošću kroz multiperspektivni i kritički pristup kontroverznim temama i politikama sjećanja te participativne i aktivne metode učenja i poučavanja.

Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću u izvedbi projekta surađivala je s tri partnerske škole – Gimnazija Dubrovnik, Srednja škola Čakovec i Ekonomska škola Pula i tri organizacije civilnog društva – ART radionica Lazareti, Udruga za edukaciju i promicanje ljudskih prava i Istarsko povijesno društvo. Istraživanja tematiziraju osjetljive i kontroverzne teme iz lokalnih povijesti ovih zajednica, a učenici su ih proveli pod mentorstvom nastavnika/ca nakon uvodnih radionica na teme odnosa prema prošlosti i lokalnih povijesti ovog perioda te studijskih posjeta lokalnim mjestima stradanja. Teme:

  • Arhitekturalna ostavština čakovečkih Židova
  • Promjene u viziri grada Pule uslijed bombardiranja
  • Pravednici među narodima sa dubrovačkog područja
  • Čakovec i Belica u poraću
  • Pula u poraću
  • Otok Daksa u listopadu 1944.

Nakon zajedničke izložbe u Zagrebu u Dubrovniku, Čakovcu i Puli bit će organizirane izložbe sa istraživačkim radovima o povijesti svake od zajednica.

Dio učenica tijekom treninga u Srednjoj školi Čakovec
Dio učenica tijekom treninga u Srednjoj školi Čakovec

U dva ciklusa projekta Projekt Moj zavičaj kroz vrijeme od 2013. godine do danas je sudjelovalo je 120 učenika/ca iz 6 srednjih škola, 7 partnerskih organizacija, a realizirano je 28 mentoriranih istraživanja na odabrane teme iz povijesti ovog perioda.

HPP
Hrvatski povijesni portal je elektronički časopis za sve ljubitelje povijest.