Osvrti

Kameni cvijet – poster projekt – Škola primijenjene umjetnosti i dizajna, Zagreb

3.9Kviews

Zadovoljstvo mi je bilo biti sudionikom trodnevnog stručnog skupa Poučavanje o holokaustui sprečavanje zločina protiv čovječnosti, koji se održao u Zagrebu i Jasenovcu od 25. siječnja do 27. siječnja 2012. Rado sam se odazvala pozivu više savjetnice prof. Lorande Miletić, kojoj se zahvaljujem na pomoći i sugestiji vezano za Poster projekt.

Naziv teme je : Priča o kamenom cvijetu

Zašto sam zajedno s učenicima odabrala ovaj naslov? Bogdanovićev Kameni cvijet je nesumnjivo značajno umjetničko djelo, a po njegovim riječima njegovo najdraže djelo od niza memorijalnih skulptura po bivšoj Jugoslaviji. Kameni cvijet simbolizira vjeru u život i pogled u budućnost. S obzirom na umjetničku vrijednost djela smatrala sam da će učenici prihvatiti crtanje Kamenog cvijeta, jer se i sami pripremaju da jednog dana budu kreativni umjetnici. Inače, naši učenici sudjeluju na brojnim izložbama u Školi i izvan nje, gdje postižu odlične rezultate.

Crtež: Martina Majcen, 4. razred, grafički odjel
Crtež: Martina Majcen, 4. razred, grafički odjel

Naša priprema bila je terenska nastava u SP Jasenovac, gdje su učenici imali priliku posjetiti muzej i spomenik uz vodstvo kustosa. Nastava je organizirana u korelaciji s nastavom vjeronauka i hrvatskog jezika. Učenici foto odjela naše škole dobili su zadatak napraviti fotografije, koje su kasnije poslali za fotomonografiju muzeja Jasenovac.

Radionica u muzeju je odlično prihvaćena i ohrabrila je učenike da dignu svoj glas za osudu holokausta, razviju stav o slobodi, toleranciji i jednakosti, formiraju stav poštivanja naspram vjerskih različitosti i osude svaki oblik diskriminacije i predrasuda.

Crtež: Antonio Kutleša, 4. razred, grafički odjel – Tekst: Nikolina Bahunek, 4. razred, grafički odjel
Crtež: Antonio Kutleša, 4. razred, grafički odjel – Tekst: Nikolina Bahunek, 4. razred, grafički odjel

Sada su ti učenici maturanti i dva postera su rad trojice učenika grafičkog odjela naše škole. Smatrali smo da crteže Kamenog cvijeta treba nadopuniti tekstom i odlučili se za F. Bacona i S.S. Kranjčevića. Jedan rad je u slikarskoj tehnici olovke, a drugi u grafičkoj tehnici suhe igle, karakteristične po svojim baršunastim linijama.

Učenici su s velikim zadovoljstvom radili plakate. U pripremi ovog projekta imala sam pomoć ravnateljice Škole akademske kiparice prof. Marije Krstić-Lukač, kojoj se zahvaljujem.

Planiram i dalje raditi i podučavati učenike o holokaustu, jer vjerujem da mladi ljudi trebaju biti svjesni holokausta, kao i epizode holokausta u hrvatskoj povijesti. Školski kurikulum i godišnji plan i program nastave povijesti predviđa obilježavanje dana holokausta prigodnom izložbom u Školi, tako da još više istražujemo i bavimo se ovom temom.

Otvaranje izložbe u Jasenovcu
Otvaranje izložbe u Jasenovcu
Marica Bertović
Profesorica povijesti u Školi primijenjene umjetnosti i dizajna Zagreb.