Najave

Državni arhiv u Zagrebu raspisuje nagradni natječaj za najbolji literarni rad na temu „Arhiv / arhivsko gradivo / arhivist“

1.78Kviews

Natječajem se želi kod učenika osvijestiti značaj arhiva i važnost arhivskog gradiva kao izvora za povijesti grada Zagreba, njegov povijesni i kulturni identitet grada te postojanje Državnog arhiva u Zagrebu. Arhivi se posmatraju kao čuvari pisane baštine i čuvari identiteta pa upravo takva promišljanja mogu potaknuti učenike na kreativnost u radovima. U nagradnom natječaju za najbolji literarni uradak na zadanu temu mogu sudjelovati svi učenici srednjih škola s područja grada Zagreba.

Djeca zaposlenih u Državnom arhivu u Zagrebu ne mogu sudjelovati u natječaju.

Literarni radovi moraju biti pisani hrvatskim standardnim jezikom u obliku eseja, a tematski odgovarati nazivu natječaja. Svaki esej mora sadržavati najmanje šest (6), a najviše osam (8) autorskih kartica teksta (kartica teksta predstavlja 1800 znakova na stranici uključujući razmake). Svaki rad treba sadržavati podatke o učeniku (ime, prezime, razred, naziv škole) i mentoru (ime i prezime te podatke za kontakt).

Svaka srednja škola može nominirati najviše dva (2) rada.

Vrednovanje radova izvršit će Prosudbeno povjerenstvo od šest (6) članova izabranih u suradnji s Gradskim uredom za obrazovanje, kulturu i sport grada Zagreba, Školskom knjigom i Državnim arhivom u Zagrebu.

Radovi će se vrednovati prema unaprijed utvrđenim kriterijima:

  • da rad odgovara zadnoj temi
  • kreativnost

Povjerenstvo će odabrati 13 najboljih radova.

Natječaj je nagradni, prva tri nagrađena rada primit će novčane nagrade u obliku poklon – bonova koje će moći iskoristiti u knjižari Školske knjige.

Nagrada za prvo mjesto iznosi  1000,00 kn, drugo mjesto 750,00 kn i treće mjesto 500,00 kn, dok će ostalih 10 izabranih radova biti nagrađeno plakatom Zagreba iz 1926. čiji se izvornik čuva u Državnom arhivu u Zagrebu.

Podjela nagrada održat će se tijekom Noći muzeja 2016., u petak 29. siječnja 2016. godine.

Natječaj traje od 1. do 30. studenog 2015. godine, kad je i rok za dostavu radova.

Natječaj će se objaviti putem mrežne stranice Državnog arhiva u Zagrebu na www.daz.hr .

Radove možete slati na Državni arhiv u Zagrebu, Opatička 29, 10 000 Zagreb s naznakom za natječaj Arhiv / arhivsko gradivo / arhivist“.

Sudionici Natječaja u cjelosti prihvaćaju i slažu se s uvjetima sudjelovanja u Natječaju te

slanjem radova pristaju da se isti mogu koristiti u promotivne svrhe organizatora uključujući  objavu na mrežnim stranicama Državnog arhiva u Zagrebu i u svim medijima.

Autorska prava zadržava autor.

Za sve dodatne informacije obratite se Mihaeli Barbaric iz Odjela za dokumentacijsko – informacijske poslove Državnog arhiva u Zagrebu na 01/ 4807 167  ili na e-mail mihaela.barbaric@daz.hr

Radujemo se sudjelovanju učenika i mentora Vaše škole.

HPP
Hrvatski povijesni portal je elektronički časopis za sve ljubitelje povijest.