Na današnji dan

Desanka Maksimović

Desanka Maksimović
8.56Kviews

Desanka Maksimović, srpska književnica rođena je na današnji dan 1898. godine. Od 1926. radila je kao srednjoškolska profesorica u Obrenovcu, Dubrovniku i Beogradu. Pjesme, prozu i eseje počela objavljivati u časopisima i novinama (Misao, Književnost, Stvaranje, Politika). Pisala je pjesme, pripovijetke i romane socijalne i političke tematike. Veliku je popularnost stekla knjigama pjesama i priča za djecu.

Čuvši za streljanje đaka u Kragujevcu 21. listopada 1941., napisala je jednu od svojih najpoznatijih pjesama koja svjedoči o teroru okupatora nad nedužnim narodom u Drugom svjetskom ratu. Pjesma je objavljena tek poslije rata. “Krvava bajka”

Bilo je to u nekoj zemlji seljaka na brdovitom balkanu, umrla je mučeničkom smrću četa đaka u jednom danu. Iste su godine svi bili rođeni isti su im tekli školski dani, na iste svečanosti zajedno su vođeni, od istih bolesti svi bolovali, i svi umrli u istom danu. Bilo je to u nekoj zemlji seljaka na brdovitom balkanu,umrla je mučeničkom smrću četa đaka u jednom danu. A pedeset i pet minuta prije smrtnog trena sjedila je u đačkoj klupi četa malena i iste zadatke teške rješavala: koliko može putnik ako ide pješke… i tako redom. Misli su im bile pune istih brojki i po svescima u školskoj torbibesmisleno ležalo bezbroj petica i dvojki. Pregršt istih snova i istih tajni rodoljubnih i ljubavnih stiskalo se u dnu džepova. I činilo se svakom da će dugo, da će vrlo dugo trčati ispod svoda plavog dok sve zadatke na svijetu ne porješava. Bilo je to u nekoj zemlji seljakana brdovitom balkanu, umrla je mučeničkom smrću četa đaka u istom danu. Dječaka redovi cijeli uzeli su se za ruke i sa školskog zadnjeg sata na strijeljanje pošli mirno, kao da smrt nije ništa. Drugova redovi cijeli istog časa se uznijeli do vječnog boravišta.

HPP
Hrvatski povijesni portal je elektronički časopis za sve ljubitelje povijest.