Osvrti

Noć muzeja u Čakovcu

Logotip Noći muzeja
2.78Kviews

Često se u posljednje vrijeme čuju žalopojke za prošlim vremenima u smislu koliko je danas sve komercijalizirano i podređeno potrošačkom društvu. U nekim stvarima to i jest istina, dok u ponekim poput “Noći muzeja” možemo vidjeti i prednosti te nove komercijalizacije. Većina građana (povijesni, zavičajni) muzej doživljava kao neko mistično, ali sterilno i hladno mjesto prepuno nekih zlih duhova prošlosti. Čak se spominje i termin “muzejska publika” kao grupa posebnih čudaka koji, zamislite, odlaze u muzeje. Manifestacije poput “Noći muzeja” su izvrsne za približavanje muzeja širokoj publici i pobuđivanje njihovog interesa za starine. Muzeji koji imaju dovoljno prostora (poput mog domaćeg u Čakovcu) trebali bi češće priređivati upravo ovakve manifestacije i onda se građani ne bi čudom čudili zašto tamo neka stara zgrada muzeja puna prašnjavih stvari redovito prima novce iz županijskog/gradskog proračuna.

“Noć muzeja” je novija kulturno-turistička manifestacija koju priprema Hrvatsko muzejsko društvo u suradnji s hrvatskim muzejima. Ove se godine u akciju uključilo 50 hrvatskih muzeja (od tog broja čak 16 na području Zagreba). Drago mi je što se ove godine uprava čakovečkog Muzeja Međimurja odlučila uključiti i priredila je zanimljiv program. U vremenu između 18 sati pa do 1 u noć Međimurci su mogli razgledati (i kupiti ) hladno oružje europskih i azijskih reprodukcija, odslušati program čakovečke osnovne glazbene škole, besplatno razgledati arheološku, povijesnu, etnografsku i kulturno-umjetničku zbirku, te na kraju uživati u DJ partyju s glazbom sedamdesetih i osamdesetih (podsjećanje na disko koji je nekad bio u prostorijama čakovečkog starog grada).

Program je otvorio ravnatelj muzeja magistar Vladimir Kalšan napominjući da se ovom manifestacijom muzej nastoji približiti publici. Kruno Kovačić, vlasnik internet trgovine ReplikArt, je potom otvorio prodajnu izložbu replika starog hladnog oružja uz video prezentaciju pojedinih mačeva i snimku viteške borbe. Ukratko je dao pregled razvoja raznih vrsta hladnog oružja poput mačeva i sablji od antičkih početaka do dominacije vatrenog oružja. Nazočna publika je mačeve, sablje, katane, bodeže, noževe, štitove, vitešku opremu i još štošta mogla razgledati, uzeti u ruke i osjetiti snagu koju to oružje ima. Držeći u rukama fantastični primjerak konjičke sablje pokušavao sam zamisliti kakvu je moć imao konjanik vitlajući ovakvom oštricom. Kao što možete vidjeti na sljedećim fotografijama posjetitelji oba spola su pokazali veliki interes razgledavajući mačeve i čak navlačeći kacige i štitove. Hvalevrijedna manifestacija koja bi se trebala održavati i češće!

Miljenko Hajdarović
Diplomirao povijest i sociologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Od 2005. godine radi kao nastavnik Povijesti, Sociologije, Politike i Građanskog odgoja u osnovnim i srednjim školama. Od siječnja 2006. do travnja 2020. g. uređivao je Hrvatski povijesni portal.