Hrvatska povijest

‘Narodni glas’ Marije Radić 20. listopada 1945.

3.97Kviews

Na izborima za Ustavotvornu skupštinu Demokratske Federativne Jugoslavije koji su održani 11. studenoga 1945. načelno su se mogle kandidirati i opozicijske stranke. Izbori su načelno trebali biti demokratski i slobodni kao u razvijenim zapadnim zemljama, međutim, pokazalo se da je Komunistička partija Jugoslavije imala za cilj uvesti jednostranačje i prije nego se izbori održe. Tako su komunisti političkim pritiskom svih vrsta, a osobito strahom, utjecali na birače da glasaju za njihovu listu „Narodne fronte“. To je, ustvari, bio jedini način da oni izbore i dobiju. Posebna je pažnja u predizbornoj kampanju posvećena korištenju medija u propagandi komunističkih ideja, uz gušenje bilo kakvih informacija o političkim programima koje je u to vrijeme nastojala predstaviti oporba. Zato je ravno malom čudu da se usred Zagreba 20. listopada 1945. pojavljuju novine Hrvatske seljačke stranke „Narodni glas“ čiji pokretač je bila udovica Stjepana Radića Marija.

Prvih 50 000 primjeraka tog tjednika razgrabljeno je takvom brzinom da su autori tiskali još 50 000 koji su također prodani! Stoga vlasti, samo tri tjedan prije izbora, ni na koji način nisu željele dopustiti nastavak izlaženja „Narodnog glasa“. Već za prvi broj su nakon tri dana odredili zabranu raspačavanja, dok su drugi broj cenzurirali tako da su prisilili radnike tiskare da ga ne tiskaju uz navodno obrazloženje da su oni sami shvatili da je taj list «reakcionaran» i radi i protiv njihovih vlastitih interesa i države!

Ne želeći dalje ulaziti u ovu problematiku budući se njom iscrpno bavio Zdenko Radelić (Zdenko RADELIĆ, „Narodni glas-glas oporbe 1945.“, Časopis za suvremenu povijest, 26/1994., br. 2., 299-315.) , dodao bih još samo da je dugo nakon izbora posjedovanje samog prvog broja „Narodnog lista“ predstavljalo krivično djelo, zbog kojega su mnoge osobe čak bile i osuđene na zatvorske kazne! Iz tog razloga sam osjećao posebno zadovoljstvo kad mi je jedan primjerak „Narodnog glasa“ dospio u ruke, te ga odlučujem dati na uvid javnosti, kako bi čitatelji i sami procijenili ima li u tim novinama doista elemenata rada protiv države i naroda. Moje je mišljenje da je takvo pitanje bespredmetno, pa ne očekujući pobijanje takvog stava, jedino molim za razumijevanje tehničkog posla, jer sam fotografije novina napravio sam.

Kompletni prvi broj “Narodnog glasa” možete skinuti i čitati u PDF formatu na ovom linku (dostupno registriranim članovima portala).

Branimir Bunjac
Dr.sc. Branimir Bunjac radi kao učitelj povijesti u OŠ Podturen. Predsjednik je Povijesnog društva Međimurske županije. Izdao je nekoliko knjiga povijesne tematike. Od 2016. godine saborski zastupnik.