Novosti

Svijet elektroničkog učenja: Hrvatski povijesni portal u 2009. godini

Novi logotip povijesnog portala (ideja Mateja Škarice)
Novi logotip povijesnog portala (ideja Mateja Škarice)
4.49Kviews

Obavještavamo cijenjene korisnike da je Hrvatski povijesni portal tijekom siječnja 2009. godine veliko gradilište. Molimo za strpljenje, a u međuvremenu sve naše do sada objavljenje materijale možete čitati na www.hrvatska-povijest.info, stoji u priopćenju profesora povijesti i urednika Miljenka Hajdarovića.

Naime, Hrvatski povijesni portal predstavlja zasigurno veliko iznenađenje te osvježenje na inače pomalo sumornom i jednoličnom hrvatskom webu. Takva konstatacija i opservacija odnosi se ponajviše na manjak kvalitetnih, zanimljivih i mladeži privlačnih sadržaja iz povijesti, a znamo kako je povijest učiteljica života te kako je nesretno društvo i država koja ne uči iz svoje prošlosti i svog naslijeđa. U današnjem vremenu kratkog pamćenja, ljudske gluposti, brze hrane, crne kronike, primitivizma i tako reći – ”mp3 formata komuniciranja među mladima”… – ljubitelji povijesti i kulture postaju u javnosti gotovo rijetke zvjerke i čudne jedinke nerijetko se povlačeći u neke virtualne i jedva zamjetne svjetove. Stoga je svakako lijepo i ugodno oku za vidjeti jednu ovakvu – širokoj javnosti dostupnu stranicu na kojoj je svakim danom sve više priloga iz domaće i svjetske povijesti. Internet je demokratičan, brz medij koji se svakodnevno širi i grana u ranim društveno-tehnološkim segmentima…stoga je svakako privlačan mlađoj populaciji željnoj usvajanja informacija po što jednostavnijoj, učinkovitijoj ali i jeftinoj liniji. No unatoč svjesnosti te pojavnosti treba ipak naglasiti kako kvaliteta radova u jednom mediju koji želi poučavati i usmjeravati ne smije ”robovati” tim navedenim elementima. Također, sadržajna vrsnost je trajna i čvrsta vrijednost koja se prepoznaje bilo gdje i bilo kada. Stoga će vjerujemo suradnici ovoga ali i drugih budućih specijaliziranih stručnih stranica i dalje nastojati biti ljudi sa stavom, kriterijem i težnjom prema čvrstim osobnim te društvenim načelima u istraživanju.

Navedenu stranicu svakako preporučujem ujedno pozivajući institucije države vezane za obrazovanje i kulturu da podrže ovaj još mladi i hvale vrijedan projekt!

Leave a Response

Matej Škarica
Na Pedagoškom fakultetu Sveučilišta u Mostaru 2005. godine završava studij novinarstva. Godine 2006. na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru upisuje poslijediplomski studij pod nazivom Jezici i kulture u kontaktu, smjer novinarstvo. Sudjelovao je u uređivanju nekoliko tiskovina, a usporedo piše tekstove i za mrežna elektronska glasila. Objavljuje uglavnom na internetu. Član je i suradnik udruge Ramska zajednica Zagreb. Trenutno živi i radi u Zagrebu. Autor je knjige "Propaganda kroz europsku povijest".