Osvrti

XVI. državno Natjecanje iz povijesti

2.85Kviews

U Šibeniku je od 13. do 15. travnja 2015. održano XVI. državno natjecanje iz povijesti, učenika osnovnih i srednjih škola. Šibenik, Krešimirov Grad je obilježio njegov izuzetno dobar položaj na rijasu rijeke Krke i ulaz u luku kroz kanal svetog Ante, što se očituje kroz bogatu i dugu povijest naseljenosti, bogatstvu kulturno povijesnih spomenika i doprinosu znanosti i kulturi mnogih znamenitih Šibenčana.

Škola domaćin bila je Gimnazija Antuna Vrančića, čiji su se učenici i djelatnici pod vodstvom ravnateljice Ivanice Belamarić pokazali kao izvrsni organizatori i ljubazni domaćini. Detaljan uvid u natjecanje, povijest grada Šibenika i Gimnazije Antuna Vrančića možete pročitati u biltenu sa natjecanja koji je objavljen na web stranicama Agencije za odgoj i obrazovanje i gimnazije domaćina.

Natjecanje je započelo u ponedjeljak 13. travnja 2015. svečanim otvaranjem koje je održano u prekrasnom prostoru Hrvatskog narodnog kazališta u Šibeniku. Sudionike natjecanja pozdravili su i zaželjeli im dobrodošlicu: ravnateljica Gimnazije Antuna Vrančića, predstavnice Županijskog i gradskog odjela za obrazovanje, predsjednik Državnog povjerenstva za natjecanje doc. dr. sc. Mladenko Domazet, a u ime  Agencije za odgoj i obrazovanje tajnica Državnog povjerenstva za natjecanje Loranda Miletić, viša savjetnica za povijest. Predsjednik natjecanja u svom govoru poručio je učenicima sudionicima natjecanja da budu neustrašivi, otvoreni i komunikativni, i da su svi njihovi napori i odricanja u stjecanju znanja okrunjeni već samim sudioništvom na državnoj razini natjecanja. Izuzetno nadahnut govor imala je tajnica natjecanja Loranda Miletić, koja je kroz svoj govor upoznala učenike i sudionike s bogatom prošlošću grada i svojim osobnim viđenjem i doživljajem značaja i važnosti Šibenika u hrvatskoj i europskoj povijesti, ali i u njenom životu. Svoj inspirativni govor završila je rečenicom:

Gradu se davala ljubav, a on je uzvraćao kaleidoskopom sretnih trenutaka. Takve sretne trenutke u ova tri dana  želim i vama.

Svečanost otvaranja popraćena je prigodnim i lijepim scenskim i glazbenim  programom od strane učenika Gimnazije Antuna Vrančića. Izuzetno je bila zanimljiva revija: Tajne starih tiramola – donje rublje šibenskih gospođa i gospode, koju su nosile učenice i učenici gimnazije domaćina, a reviju su osmislili uz pomoć kustosice Muzeja grada Šibenika.

U utorak 14. travnja 2015. otpočelo je natjecanje. Za učenike/ice VII. i VIII. razreda osnovne škole natjecanje se provodi u kategoriji pisana provjera znanja različitim vrstama (tipovima) zadataka. Za učenike/ice srednjih škola natjecanje se provodi u dvije kategorije: pisanom provjerom znanja različitim vrstama (tipovima) zadataka i samostalnim istraživačkim radovima učenika i učenica. Kategorija pisana provjera znanja u osnovnim školama organizira se u dvije skupine: skupina VII. razred i skupina VIII. razred. Kategorija pisana provjera znanja u srednjim školama organizira se u četiri skupine:1.skupina: Prapovijest i Stari vijek, 2. skupina: Srednji i Rani novi vijek, 3. skupina: 18. i 19. stoljeće i 4. skupina: 20. stoljeće.

Pisana provjera znanja održala se u Gimnaziji Antuna Vrančića. Nakon pisane provjere znanja učenici i mentori uz stručno vodstvo kolega nastavnika povijesti iz Šibenika, razgledavali su tvrđavu sv. Mihovila i Muzej grada Šibenika. Tvrđava i muzej obnovljeni su zahvaljujući predpristupnom EU fondu 2014. godine i postali su važna mjesta kulturnog turizma u Šibeniku. U poslijepodnevnim satima učenici i mentori opet su mogli razgledavati povijesne znamenitosti Šibenika, neizostavnu katedralu sv. Jakova, gradsku vijećnicu i ostale znamenitosti šećući starom jezgrom grada uz stručno vodstvo kolega nastavnika povijesti. U ime učenika, sudionika i povjerenstva natjecanja zahvaljujem kolegama nastavnicima povijesti grada Šibenika, koji su nas predano i stručno pratili u razgledavanjima i pomagali u organizaciji natjecanja.

Predstavljanje samostalnih istraživačkih radova učenika bilo je u hotelu Jure Solaris, gdje su i bili smješteni svi sudionici natjecanja.

U večernjim satima, nakon uvida u rezultate objavljeni su i službeni rezultati natjecanja prema skupinama. Državni prvak u skupini sedmih razreda je: Radešić Bruno iz OŠ Voltino, iz Zagreba, a mentor je profesorica Sučević Maja. U skupini osmih razreda tri su državna prvaka: Župarić Antonija, iz OŠ V. Nazor iz Čepina, a mentor je profesorica Vračević Ksenija, Imbrišak Josip iz OŠ Ivanska, mentor je profesor Cajner Dubravko i Grujić Ostojić Petra Dunja iz OŠ Voltino, iz Zagreba, a mentor je profesorica Sučević Maja.

U 1. skupni (Prapovijest i Stari vijek) državni prvak je: Vrvilo Petar, Gimnazija A. Vrančića, iz Šibenika a mentor je profesor Đurić Neven. U drugoj skupini (Srednji i Rani novi vijek) državni prvak je Mataija Marko, iz Gimnazije Gospić, a mentor je profesorica Bilen Dragica. U trećoj skupini (18. i 19. stoljeće) državni prvak je: Smoljo Marin, iz Gimnazije Matija Mesić u Slavonskom Brodu, a mentor profesor Delić Zdenko. U četvrtoj skupini (20. stoljeće) državni prvak je Fel Leo, iz Katoličke klasične gimnazije s pravom javnosti, iz Virovitice, mentor profesor Drvenkar Hrvoje. U pisanim provjerama znanja nastojalo se odmaknuti od puke faktografije i ispitivanja činjenica, pa su zadaci ispitivali više razine znanja. I ove godine učenici su u pisanim provjerama znanja pokazali zavidno znanje i povjesničarske vještine, što pokazuju vrlo visoki postotci riješenosti testova za sve skupine.

U kategoriji samostalnih istraživačkih radova najboljim radom je proglašen rad pod naslovom Maraschino. Rad su izradili i predstavili učenici Karlo Gržan i Andrija Miočić iz Gimnazije Vladimira Nazora iz Zadra, a mentor je profesor Igor Artić. I ove godine samostalni istraživački radovi učenika pokazali su se vrlo zanimljivim i kvalitetnim. Detaljan uvid u rezultate natjecanja možete naći na web stranici Agencije za odgoj i obrazovanje i web stranici škole domaćina.

U srijedu 14. travnja bilo je svečano proglašenje pobjednika i zatvaranje natjecanja. Za izvrsnu provedbu i organizaciju natjecanja i ove godine uvelike je zaslužna tajnica povjerenstva viša savjetnica iz Agencije za odgoj i obrazovanje gospođa Loranda Miletić.

Čestitamo svim učenicima i mentorima na postignutim rezultatima i zahvaljujemo se gostoljubivim domaćinima.

 

Suzana Pešorda
Suzana Pešorda profesorica je geografije i povijesti. Nakon završetka interdisciplinarnog studija geografije i povijesti u organizaciji Prirodoslovno-matematičkog fakulteta i Filozofskog fakulteta u Zagrebu, stječe diplomu profesora geografije i povijesti. Zaposlena je u Gimnaziji Sesvete, gdje već tridesetak godina predaje i jedan i drugi predmet. Posljednjih desetak godina radi i kao ispitni koordinator za državnu maturu. Objavila je niz stručnih metodičkih članaka vezanih uz nastavu Geografije i Povijesti. Radila je i kao urednica, autorica i recenzentica udžbenika i metodičkih priručnika. Sudjelovala je niz godina u radu Državnog povjerenstva za natjecanje iz povijesti. Radila je u Projektima na istraživanjima zadataka vezanim uz sadržajne analize zadataka iz Povijesti i Geografije koje je provodio Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja. Član je uredništva časopisa Povijest u nastavi.