Novosti

Prikaz Ljetne škole povijesti za učenike 2015.

4.32Kviews

Ove je godine po drugi put održana Ljetna škola povijesti 2015. u Požegi u organizaciji Povijesnog društva Požega i Katoličke gimnazije. Organizacijski je odbor predložio kao temu dugo 19. stoljeće, tj. razdoblje koje se u historiografiji markira godinama 1789. (početak Francuske revolucije) i 1918. (kraj Prvog svjetskog rata). U ovom su se razdoblju dogodile su se krupne promjene – snažni razvoj industrije i promjene gospodarstva, formiranje nacionalnih ideja i političkih ideologija (nacionalizam, socijalizam, liberalizam, konzervativizam) kao i promjene u umjetnosti i znanosti. Budući da je prošlogodišnja Ljetna škola povijesti bila u znaku Prvog svjetskog rata, ova je više fokusirana na ranije razdoblje.

Sama je škola održana od 1. do 3. srpnja u prostorijama Katoličke gimnazije. Svečano otvorenje upriličili su svojim govorima vlč. Robert Mokri, ravnatelj Katoličke gimnazije, Ana Pirović, prof. iz Požeško – slavonske županije i predsjednik Povijesnog društva Požega Goran Đurđević. Održana su dva predavanja. Prvo je imao dr. sc. Igor Despot na temu analize pisanih vrela te je dao primjere kolere u Slavoniji iz 1913. godine i pisanih vrela o njoj pa su učenici doznali o uzrocima i posljedicama kolere te su podučeni koja i kakva pitanja postavljati pisanim izvorima. Drugo je predavanje održao Miljenko Hajdarović, mag. povijesti na temu multimedije (čitaj: korištenja mobitela i Facebooka) na nastavi povijesti. Kolega Hajdarović je na vrlo zanimljiv način prezentirao mogućnosti koje nude mobiteli u nastavi povijesti na tri primjera: Kahoot, Paperslide, Facebook timeline. Malo je reći da su učenici bili oduševljeni prezentacijom i mogućnošću legalnog korištenja mobitela na nastavi.

Ljetna je škola zamišljena kao niz radionica: Moda i povijest (mentorica: Kristina Rupert), I žene su stvarale povijesti (Klaudija Gašpar), Karikatura (Josip Katić), Dvorski život (Mihaela Markovac), Vjekoslav Babukić – požeški preporoditelj (Marija Čuljak), a ukupno je bilo 23 učenika iz 6 osnovnih i srednjih škola Požeško – slavonske županije. Tijekom tri dana učenici i njihovi mentori radili su na pisanim, slikovnim, auditivnim i audiovizualnim izvorima, a treći je dan bila prezentacija pa je mnogobrojna publika mogla vidjeti Vjekoslava Babukića, izaslanike američkog predsjednika na austrijski i engleski dvor, modni časopis s kraja 19. st., karikature o Khuenu Hedervaryju i intervju sa sufražetkinjom Emmeline Pankhurst. Stručni žiri u sastavu Blanka Đimoti Zima, Vinko Tadić i Goran Đurđević najboljima su proglasili radionicu Dvorski život pod vodstvom Mihaele Markovac koju su pripremili učenici: Mislav Kostić, Luka Kotorac, Šimun Pavković i Domagoj Šumiga. Učenici su nagrađeni vrijednim knjigama o Požeštini kao i mentorica. Svi učenici sudionici i njihovi mentori dobili su prigodne poklone – najnoviji broj Požeškog pučkog kalendara za 2015. i priznanje Ljetne škole povijesti.

Završni događaj Ljetne povijesti bio je već treći tradicionalni kružok u organizaciji Povijesnog društva Požega. Organiziran je na temu povijesti okoliša ili ekohistorije, a moderator je bio Vinko Tadić. Sudionici su pripremili izlaganja prema knjizi John Donalda Hughesa Što je povijest okoliša? pa je publika mogla doznati što je povijest okoliša, kako je nastala i koje su preteče, te koje su metode i problemi u ovoj povijesnoj disciplini. U kružoku su sudjelovali: Ivana Domanović, Marija Marjanović, Mario Nikolić, Marija Radonić i Martina Ranogajac. Ovim je događajem završena Ljetna škola povijesti 2015.

Leave a Response

Goran Đurđević
Magistar povijesti i arheologije. Radio kao učitelj povijesti u OŠ Antuna Kanižlića Požega. Surađuje s Povijesnim društvom Požega gdje je odradio mandat kao predsjednik. Trenutno na postdoktorskom studiju u NR Kini.