Novosti

Završen projekt “Dvostruki teret”

4.85Kviews

Preko 130 učenika, nastavnika i partnera međunarodnog projekta „Dvostruki teret – učenje o nacionalsocijalizmu i holokaustu u Europi“ okupilo se na završnom događaju – ljetnoj školi koja je održana krajem lipnja u Jasenovcu i Novom Vinodolskom. Projekt je inicirao Goethe-Institut Kroatien, a proveden je uz pomoć europskog fonda „Europa za građane – Aktivno europsko sjećanje“.

Ljetna škola započela je posjetom spomen-području Jasenovac gdje je organizirano vodstvo i razgovor s učenicima. U Novom Vinodolskom predstavljeni su radovi učenika srednjih škola iz
Beograda, Sarajeva, Veszpréma, Koprivnice i Zaprešića koji su godinu i pol radili na projektu zajedno s profesorima, umjetnicima i stručnjacima iz područja nacionalsocijalizma i holokausta. Za učenike, ovo je bio prvi susret s vršnjacima iz susjednih zemalja, prilika da se upoznaju i razmijene iskustva rada na povijesnoj temi kroz različite umjetničke formate.

Svaka se škola prezentirala u drugom mediju ostvarenom u suradnji s mnogobrojnim lokalnim partnerima, stručnjacima i umjetnicima. Prikazana su dva dokumentarna filma koja su radili učenici iz Zaprešića i Veszpréma, kazališna predstava učenika iz Beograda, muzejska izložba učenika iz Sarajeva i umjetničko-edukativna intervencija u javnom prostoru učenika iz Koprivnice. Osim večernjih prezentacija, organizirane su radionice teambuildinga i „Laboratorija misli“ u sklopu kojih su se učenici odmakli od povijesnih tema i diskutirali o budućnosti Europe. Na kraju su radionica formulirali „Apel za Europu“ sa zahtjevima za više obrazovanja, transparentnosti i sigurnosti, manje korupcije i više solidarnosti.

Paralelno s radionicama za učenike, profesori i partneri analizirali su i evaluirali rad na projektu. „Dvostruki teret“ je pokušao na pitanja iz prošlosti, sadašnjosti i budućnosti odgovoriti iz više perspektiva, potaknuti aktivno promišljanje i jačanje svijesti o zajedništvu, uključiti učenike u sve faze rada, od istraživanja preko kreativnog rada s umjetnicima i stručnjacima do prezentacije u vlastitom gradu, a na kraju i na ljetnoj školi u Novom Vinodolskom. Koliko rad na projektu utječe na percepciju sadašnjosti, jesu li se kroz projekt promijenili neki stavovi, kolika je važnost izvannastavnog obrazovanja i uključivanje posjeta spomen-područja u nastavu povijesti te najosjetljivije pitanje – na koji način smo spremni govoriti o ratu devedesetih? Zanimljivo je da su upravo učenici u anketi zatražili da se budući projekti bave time, a većina nastavnika smatra da za to još nije vrijeme.

Zajednička fotografija sudionika projekta „Dvostruki teret“, Novi Vinodolski. Foto: Srđan Kovačević
Zajednička fotografija sudionika projekta „Dvostruki teret“, Novi Vinodolski. Foto: Srđan Kovačević

Nositelj projekta: Goethe-Institut Kroatien

Partneri projekta „Dvostruki teret“: Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću (Zagreb), Forum za primenjenu istoriju (Beograd), Festival tolerancije – Festival suvremenog židovskog filma (Zagreb), Historijski muzej Bosne i Hercegovine (Sarajevo) i zaklada „Stiftung Gedenkstätten Buchenwald und Mittelbau-Dora“ (Weimar). Pridruženi partneri: FKVK Zaprešić, Muzej grada Koprivnice, BITEF teatar (Beograd), Muzej istorije Jugoslavije (Beograd)

Škole: Srednja škola „Ban Josip Jelačić“ (Zaprešić), Gimnazija „Obala“ (Sarajevo), Gimnazija „Fran Galović“ (Koprivnica), Gimnazija „Lovassy-László“ (Veszprém) i Treća gimnazija (Beograd)

Leave a Response

HPP
Hrvatski povijesni portal je elektronički časopis za sve ljubitelje povijest.