Scriptor

HPP pregled tjedna #2

1.4Kviews

Svim čitateljima čestitamo Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja. U skladu s odredbama Zakona o blagdanima, spomendanima i neradnim danima u Republici Hrvatskoj, 5. kolovoza obilježava se Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja. Blagdan je to kada se Hrvatska prisjeća 5. kolovoza 1995. godine kada je u vojno-redarstvenoj akciji “Oluja” oslobođen grad Knin.

Započevši 4. kolovoza, u ranim jutarnjim satima, akcija “Oluja” nastavila se oslobađanjem Svetog Roka i više gradova na širem okupiranom području. Petoga kolovoza, točno u podne, na kninskoj tvrđavi zavijorila se dvadesetmetarska hrvatska zastava; 6. kolovoza oslobođeno je Plaško, Lički Osik, Vrhovine, Obrovac, Korenica, Slunj i Plitvice, a već 7. kolovoza akcija “Oluja” je završena. Nakon 84 sata, uz Knin, oslobođeno je jedanaest tisuća četvornih kilometara okupiranog područja. Hrvatska vojska i policija oslobodile su Gračac, Lovinac, Benkovac, Kijevo, Vrliku, Dubicu, Primišlje kraj Slunja te više prometnica, čime su došle na samu međunarodno priznatu granicu Hrvatske i BiH.

5. kolovoza obilježavan je kao državni blagdan – Dan pobjede i domovinske zahvalnosti – od 1996. do 2008. godine. Izmjenama Zakona o blagdanima, spomendanima i neradnim danima u Republici Hrvatskoj od 15. svibnja 2008. godine novi naziv blagdana je Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja.

Documenta o civilnim žrtvama

Povodom obljetnice Oluje Documenta je održala konferenciju za novinare. Predstavnici Documente su tijekom konferencije pozvali sve građane i građanke na izražavanje solidarnosti sa žrtvama s druge strane rata i druge strane današnjih društvenih podjela. Dio usmrćenih civila u tijeku i nakon VRA Oluja stradao je u oružanim sukobima a dio ubijenih i nestalih stradali su zbog počinjenih ratnih zločina, istaknuto je. Oni su postavili pitanje zašto u Hrvatskoj nakon Dana pobjede ne postoji i dan za komemoraciju civilnih žrtava Oluje na koji bi došao i državni vrh. Istakli su i da žele da se o žrtvama Oluje govori utemeljeno, bez manipulacije brojkama. Za zločine tijekom i neposredno nakon Oluje pokrenuto je pet kaznenih postupaka. Dva su kaznena postupka okončana pravomoćnom presudom u odnosu na četvoricu optuženika, dva postupka, protiv trojice osumnjičenika, još uvijek su u tijeku. Cijeli izvještaj pročitajte na ovom linku. Vezano uz temu možete pogledati i jedno od video sjećanja – Slaven Rašković.

UNESCO istraživanje o poučavanju o Holokaustu

UNESCO i Georg Eckert Institut su objavili istraživanje o temi poučavanja o Holokaustu pregledom kurikuluma, udžbenika i narativa po pojedinim državama. Izvještaj je besplatno dostupan u PDF formatu na ovom linku.

Stanje na EttaEdu

Trenutno je objavljeno 17 stručnih skupova vezano uz nastavu povijesti. Većina ih kreće o kraja kolovoza. Napominjemo da je za listopad planiran V. kongres hrvatskih povjesničara. Kongres se pod naslovom “Krize, sukobi i solidarnost u povijesnoj perspektivi” održava od 5. do 8. listopada u Zadru. Od očekivanih 300 prijava do danas je prijavljeno tek 44 sudionika tako da još imate dovoljno vremena i mjesta za prijavu. Predviđa se gotovo 30ak sekcija, a detalje (kojih nema na EttaEdu) potražite na ovom linku. Kotizacija za sudjelovanje na kongresu iznosi 300,00 kn (studenti, nezaposleni i umirovljenici 150,00 kn), a nastavnicima i svim drugim zainteresiranim će se izdavati potvrde o sudjelovanju. Organizator ne snosi troškove puta i boravka.

Otvoreni natječaji

Pronašli smo sljedeće otvorene natječaje za povjesničare i ostale:

  • Austrijska ustanova Erinnern.at raspisala je natječaj za sudjelovanje u radionici o lokalizaciji video svjedočanstava žrtava nacional-socijalizma. Radionice će se održati u siječnju 2017. godine u Beču. Natječaj je otvoren do 15. listopada, a sve detalje potražite na ovom linku.
  • Seminar organizacije Yahad in Unum u Parizu i Caenu od 25. do 27. studenog. Natječaj je otvoren do 18. rujna. Detalji na sljedećem linku.
  • Robert Bosch Stiftung organizira međunarodni seminar “Truth, Justice and Remembrance”. Seminar će se održavati u Berlinu od 26. studenog do 8. prosinca. Natječaj je otvoren do 15. kolovoza, a detalji su na ovom linku.
  • Ukoliko još niste svakako pogledajte kalendar aktivnosti u sklopu Pestalozzi programa. U popisu do kraja godine imaju još nekoliko aktivnosti u Norveškoj, Njemačkoj, Latviji, Moldaviji, Grčkoj itd.

Anketa za hrvatske učitelje i profesore povijesti

Informacijsko-komunikacijsku tehnologiju koristimo kao sastavni dio života i sve češće u sklopu učenja i poučavanja povijesti. Cilj aktualnog istraživanja je ispitati što veći broj učitelja povijesti osnovnih škola i profesora u srednjim školama kako bi dobili što bolju sliku o tome koliko i još važnije kako koristimo IKT. Istraživanje provodi Miljenko Hajdarović, profesor povijesti u Srednjoj školi Čakovec. Zaključci istraživanja će biti objavljeni i javno dostupni te će biti vrijedan pokazatelj svima u sustavu (praktičarima, MZOS, AZOO, nakladnicima) kako se postaviti prema pitanju IKT-a u budućnosti. Anketa je anonimna i ukoliko želite možete ostaviti e-mail kako bi uz zaključke dobili i otvoreni pristup rezultatima. Uključiti se možete najkasnije do 15. rujna. Ukoliko vas tema poučavanja povijesti uz IKT dodatno interesira potražite kolumnu “20 web alata za nastavu povijesti” objavljenu početkom godine. Link na anketu. Proslijedite kolegama!

Jedno od pitanja iz upitnika - do sada je javilo 23 kolega
Jedno od pitanja iz upitnika – do sada je javilo 23 kolega
HPP
Hrvatski povijesni portal je elektronički časopis za sve ljubitelje povijest.