Scriptor

HPP pregled tjedna #1

1.25Kviews

Hrvatski povijesni portal će počevši od ovog tjedna redovito petkom objavljivati pregled tjedna. Pregled tjedna će sadržavati korisne informacije poput novosti, najava usavršavanja za učitelje, natječaje, zanimljivosti i slično. Pretplatite se na newsletter povijesnog portala i sve novosti tokom vikenda stižu u vaš mail inbox.

Britanski Daily mail je objavio zanimljivu priču o fotografiji “Majka migrantica” i osobama na njoj. Fotografija majke zamišljenog pogleda dok doji dijete jedna je od ikonskih fotografija iz razdoblja Velike gospodarske krize (ili Velike depresije). Mnogi su Amerikanci zbog krize putovali zemljom u potrazi za poslom kako bi preživjeli barem još jedan dan. Florence Thompson je bila udovica i majka sedmero djece. Snimila ju je Dorothea Lange 1936. godine. U intervjuu možete pročitati kako je obitelj živjela nakon famozne fotografije. Želite li da dodatno istražimo priču i napišemo članak ostavite nam komentare.

Natječaj za učitelje

Austrijska ustanova Erinnern.at raspisala je natječaj za sudjelovanje u radionici o lokalizaciji video svjedočanstava žrtava nacional-socijalizma. Radionice će se održati u siječnju 2017. godine u Beču. Natječaj je otvoren do 15. listopada, a sve detalje potražite na ovom linku.

Podijelite iskustva

Kleio, časopis nizozemske udruge nastavnika povijesti, objavljuje kolumnu o iskustvima nastavnika iz cijelog svijeta. Ideja je intervjuirati barem po jednog kolegu iz svake države i pozivaju sve zainteresirane da se jave. Ukoliko ste zainteresirani pošaljite mail Lisi Oskamp (urednici).

Stanje na EttaEdu

Trenutno je objavljeno 17 stručnih skupova vezano uz nastavu povijesti. Većina ih kreće o kraja kolovoza. Napominjemo da je za listopad planiran V. kongres hrvatskih povjesničara. Kongres se pod naslovom “Krize, sukobi i solidarnost u povijesnoj perspektivi” održava od 5. do 8. listopada u Zadru. Od očekivanih 300 prijava do danas je prijavljeno tek 40 sudionika tako da još imate dovoljno vremena i mjesta za prijavu. Predviđa se gotovo 30ak sekcija, a detalje potražite na ovom linku. Kotizacija za sudjelovanje na kongresu iznosi 300,00 kn (studenti, nezaposleni i umirovljenici 150,00 kn), a nastavnicima i svim drugim zainteresiranim će se izdavati potvrde o sudjelovanju. Organizator ne snosi troškove puta i boravka.

Anketa za hrvatske učitelje i profesore povijesti

Informacijsko-komunikacijsku tehnologiju koristimo kao sastavni dio života i sve češće u sklopu učenja i poučavanja povijesti. Cilj je ispitati što veći broj učitelja povijesti osnovnih škola i profesora u srednjim školama kako bi dobili što bolju sliku o tome koliko i još važnije kako koristimo IKT. Istraživanje provodi Miljenko Hajdarović, profesor povijesti u Srednjoj školi Čakovec. Zaključci istraživanja će biti objavljeni i javno dostupni te će biti vrijedan pokazatelj svima u sustavu (praktičarima, MZOS, AZOO, nakladnicima) kako se postaviti prema pitanju IKT-a u budućnosti. Anketa je anonimna i ukoliko želite možete ostaviti e-mail kako bi uz zaključke dobili i otvoreni pristup rezultatima. Uključiti se možete najkasnije do 15. rujna. Ukoliko vas tema poučavanja povijesti uz IKT dodatno interesira potražite kolumnu “20 web alata za nastavu povijesti” objavljenu početkom godine. Link na anketu. Proslijedite kolegama!

EUROCLIO upitnik

Europska organizacija nastavnika povijesti “EUROCLIO” vas poziva da ispunite upitnik u okviru projekta ““Strategies for Inclusion – Making High Quality History and Citizenship Education More Inclusive and Accessible”. Upitnik i više detalja je dostupno na ovom linku do 10. rujna.

HPP
Hrvatski povijesni portal je elektronički časopis za sve ljubitelje povijest.