Biografije

Čepinska loza obitelji Adamovich de Csepin

1.8Kviews

Temelje za današnji izgled i razvoj Čepina udarila je plemićka obitelj Adamovich. Stoga smo je odlučili temeljito istražiti jer su upravo ove školske godine velike obljetnice između 200 i 300 godina vezane uz obitelj Adamovich i Čepin. I više nego dovoljan razlog za odabir naše istraživačke teme.

Metodika rada se sastojala od 6 koraka istraživanja. Postavili smo glavno istraživačko pitanje: Ima li danas još uvijek živih potomaka obitelji Adamovich i gdje su? Također smo željeli saznati koji Adamovich je najvažniji za razvoj Čepina, koji je najpoznatiji u Hrvatskoj, a koji u svijetu?

Cilj nam je bio izraditi obiteljsko stablo čepinske loze Adamovicha uz pomoć učitelja likovne kulture u našoj školi. Treći korak je bila izrada nacrta istraživanja: odabir izvora, literature, metoda i tehnike sakupljanja. Cijeli članak pročitajte u 7. broju mjesečnika Hrvatski povijesni portal.

Slavica Ćosić
Gimnaziju i Pedagošku akademiju završila sam u Osijeku – grupu hrvatski jezik i povijest. Kraće vrijeme sam radila u Donjem Svilaju i Gunji, u Laslovu 12 godina, i od 1986. do 2012. u OŠ Vladimir Nazor Čepin, prvo na mjestu nastavnice hrvatskog jezika, a zatim učiteljice povijesti. Godinama objavljujem stručne članke iz prakse u postojećim časopisima i novinama: Život i škola, Povijest u nastavi, Napredak, Metodika, Zrno, Profil akademija, Školske novine.