Biografije

Antun Branko Šimić

6.81Kviews

Antun Branko Šimić, hrvatski pjesnik i esejist. Rođen je 18. studenog 1898. u selu Drinovci kod Gruda. Pučku školu je završio u Grudama, tri razreda franjevačke gimnazije na Širokom Brijegu, nakratko prešao na školovanje u Mostar, četvrti i peti razred gimnazije položio 1914. u Vinkovcima, šesti i sedmi razred u Zagrebu. U osmom razredu napustio je školovanje zbog izdavanja književnog časopisa, a to je učenicima bilo zabranjeno, i postao slobodan književnik i publicist.

Prvu svoju pjesmu “Zimska pjesma” je objavio 1913. u časopisu Luč. U Vinkovcima je napisao zbirku pjesama “Cibaliana”. Godine 1917. u Zagrebu pokreće ekspresionistički list Vijavica kojim se pridružuje U. Donadiniju i novom stilu pjesništva. Novi književni časopis Juriš,  pokreće 1919. pod utjecajem bečkog ekspresionističkog Der Sturma, a 1924. izdaje i treći pod naslovom Književnik.

Najveći doprinos novoj hrvatskoj književnosti, posebno pjesništvu, dao je kratkom zbirkom pjesama “Preobraženja” (1920.) Mnogi ga književni kritičari i znanstvenici smatraju najboljim hrvatskim pjesnikom.

Napisao je brojne eseje, književne i likovne kritike, polemike o novom pjesništvu, nekoliko kraćih proza, dnevnik, autobiografiju, nekoliko dramskih fragmenata, te započeo roman “Dvostruko lice”. Brojni su mu izdavači kasnije objavili izabrana djela, sabrana djela, prozu i poeziju kao “Tjelo i mi”, Croatica, Vinkovci, 1998.

Teško je obolio od tuberkuloze, umro u Zagrebu 2. svibnja 1925.

Pjesnici

Pjesnici su čuđenje u svijetu
Oni idu zemljom i njihove oči
velike i nijeme rastu pored stvari
Naslonivši uho
na čutanje što ih okružuje i mući
pjesnici su vječno treptanje u svijetu

Opomena

Čovječe pazi
da ne ideš malen
ispod zvijezda!

Pusti
da cijelog tebe prođe
blaga svjetlost zvijezda!

Da ni za čim ne žališ
kad se budeš zadnjim pogledima
rastajo od zvijezda!

Na svom koncu
mjesto u prah
prijeđi sav u zvijezde!

Leave a Response

Josip Šarčević
Rođen je 1949. godine u Bošnjacima. U rodnom mjestu je završio osnovnu školu i zatim gimnaziju u Županji. 1973. godine diplomirao je povijest i filozofiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Od 1974. godine radio je na Gimnaziji Matije Antuna Reljkovića u Vinkovcima. Bio je sudionik Domovinskog rata. Posljednjih godina bavio se snimanjem video uradaka, pisanjem i kreiranjem online sadržaja za podučavanje povijesti. Nakon duge i teške bolesti preminuio je 28. prosinca 2009. godine.