BiografijeCrtice

Herbert von Karajan

Herbert von Karajan
5.8Kviews

Herbert von Karajan (1908.-1989.) je austrijski dirigent, po nekima najveći dirigent 20. stoljeća. Njegov ‘proboj’ u zvjezdane sfere dogodio se 1938 u Berlinskoj operi kada je dirigirao Wagnerovu operu Tristan i Izolda.

Radio je u Beču, Milanskoj Scali, 1955. godine naslijedio je velikog dirigenta Celibidachea u Berlinskoj filharmoniji i na tom mjestu je radio do par mjeseci prije svoje smrti, više od 35 godina. Bio je i umjetnički voditelj Državne opere u Beču. Karajan je osnovao i Uskrsni festival u Salzburgu. Njegova uloga u stvaranju kompakt diska (CD-a) u razdoblju oko 1980. godine kao novog, kvalitetnijeg medija nosača zvuka je izuzetno važna. Snimke mnogih djela pod ravnanjem maestra Karajana smatraju se i dan danas nenadmašene.

Leave a Response

Žanina Bilić
Akademska glazbenica pijanistica i profesorica klavira nakon diplome na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji poslijediplomski je studij sa stipendijom DAAD završila u Münchenu. Nastupala je u Hrvatskoj i inozemstvu, kao solist i komorni glazbenik te kao klavirska pratnja. Bavi se i pedagoškim i humanitarnim radom. Živi i radi u Zagrebu sa suprugom i kćeri.