Skupovi i konferencije

Osvrt na 8. državni stručni skup o Domovinskom ratu za nastavnike povijesti

1.2Kviews

U Vodicama se od 30. ožujka do 1. travnja održavao osmi po redu državni stručni skup za učitelje i nastavnike povijesti na temu „Domovinski rat – 20 godina oslobodilačke operacije Oluja“. Dvjestotinjak nastavnika povijesti okupilo se u predivnom  ambijentu hotela „Olympia“ u Vodicama. Seminar su prigodnim govorima otvorili Jadranka Žarković Pečeniković, ravnateljica AZOO-a, Fred Matić, ministar branitelja, Ante Kotromanović, ministar obrane, te Vedran Mornar, ministar znanosti, obrazovanja i sporta. Zanimljivost je da su se ministri prvi puta pojavili na otvaranju ovog seminara, a podsjećam da se seminar na temu Domovinskog rata održava 8. godinu zaredom.

Nakon otvaranja general prof.dr.sc. Krešimir Ćosić govorio je o vojno-političkim prilikama uoči „Oluje“. Slijedilo je izlaganje generala Pavla Miljavca o značaju „Oluje“. Moderator čitavog seminara bio je dr.sc. Ante Nazor, koji je zaokruživao izlaganja gostiju predavača te davao povijesni okvir događajima.

Nakon uvodnih predavanja krenula su predavanja svake gardijske brigade koja je dala svoj doprinos u „Oluji“. I. gardijsku brigadu je predstavio general Marijan Mareković dok je brigadir Mile Krišto predstavio II. gardijsku brigadu. Izlaganja su bila dobro koncipirana. Predavači su koristili mnoštvo karata i statističkih podataka kako bi nastavnicima što zornije prikazali što se događalo tijekom „Oluje“. Prikazan je kratki i izuzetno potresni film ratnog snimatelja Petra Malbaše. Zajedno s pokojnim novinarem Joškom Martinovićem je izvještavao o akcijama koje su prethodile i o samoj „Oluji“. Za kraj prvog dana posjetili smo Knin i kninsku tvrđu gdje su nam generali i sudionici „Oluje“ predočili sve na samom terenu.

Ministar Predrag Matić na otvaranju seminara
Ministar Predrag Matić na otvaranju seminara

Drugi dan seminara nastavljeno je izlaganje IX. gardijske brigade koje je održao general Blaže Beretin, te IV. i VII. Gardijske brigade koje su održali brigadir Marko Vukasović, bojnik Mirko Martinjak i bojnik Antonijo Roča-Cipal. Zatim je dr.sc. Natko Martinić Jerčić izložio „Izvore RSK o Oluji“. Taj dio izlaganja bio je posebno zanimljiv jer smo imali prilike vidjeti kako se na operaciju gledalo sa srpske strane.  Uslijedilo je izlaganje generala Željka Sačića o ulozi specijalne policije MUP-a RH-a u Oluji, te zaključno izlaganje dr.sc.Ive Lučića o ulozi HVO-a u „Oluji“. U terenskom dijelu drugog dana posjetili smo otok Prvić i Memorijalni centar Faust Vrančić.

Posljednji dan seminara bio je ispunjen primjerima dobre prakse iz nastave. Primjere su dale kolege iz šibenske i slavonskobrodske gimnazije. Satnik Siniša Mihović je održao predavanje pod nazivom „Banovina i 102. brigada“, a bojnik Mario Kalan predavanje pod nazivom „Sat istine. Seminar je završen predavanjem Marije Slišković na temu „Žene u Domovinskom ratu – snaga ljubavi činiti dobro“.

Seminar je bio dobro koncipiran i zanimljivi sadržaji koji su predstavljeni nam mogu koristiti u nastavi povijesti. Ovakvih ozbiljnih skupova bi trebalo biti više i češće, budući da se otvaraju neke nove spoznaje i neki novi načini u poučavanju povijesti (kurikuralno poučavanje).

Daniel Pevec
Profesor povijesti u Srednjoj školi Zabok.